aA
Puštūnų monarchistas Hamidas Karzai šeštadienį buvo prisaikdintas naujuoju Afganistano lyderiu. Pirmoje taikaus valdžios perdavimo per pastaruosius 28 metus ceremonijoje dalyvavo vietos genčių lyderiai, Jungtinių Tautų (JT) delegatai, diplomatai ir aukštas JAV generolas.
Karzai
"Norėčiau pažadėti jums, kad įvykdysiu savo misiją ir atnešiu taiką į Afganistaną. Jūs nepamatysite daugiau kovų ir susišaudymų mūsų šalyje", - prieš prisaikdinimą pareiškė H.Karzai dvejomis pagrindinėmis Afganistano kalbomis - puštūnų ir dari.

Į Afganistano vidaus reikalų ministerijos salėje vykusią naujosios laikinosios Afganistano vyriausybės, turėsiančios įvesti ilgus dešimtmečius karo kankintoje šalyje taiką, inauguracijos ceremoniją šeštadienį susirinko apie 2 tūkst. afganų genčių vyresniųjų, naujojo ministrų kabineto nariai bei užsienio šalių diplomatai.

"Tai iš tiesų reikšminga diena Afganistanui, tačiau ateityje laukiantys iššūkiai yra taip pat svarbūs. Visi čia esantys turi būti pasirengę priimti šiuos iššūkius", - teigė JT specialusis pasiuntinys Afganistano reikalams Lakhdaras Brahimi.

Šešis mėnesius šalį valdysiančios naujosios 30 narių administracijos, pakeisiančios buvusį prezidentą Burhanuddiną Rabbani, inauguracijos ceremonija prasidėjo nuo islamo dvasininko maldos.

Vėliau skambant nacionaliniam Afganistano himnui, scenoje buvo praskleistos užuolaidos, atidengusios milžinišką Ahmado Shaho Masoodo portretą. Legendinis Šiaurės Aljanso lyderis žuvo per savižudžio sprogdintojo išpuolį likus kelioms dienoms iki rugsėjo 11 dienos atakų prieš Jungtines Valstijas.

Kalbėtojams kaskart užsiminus apie opozicinio judėjimo įkvėpėją ir lyderį, salėje nuskambėdavo šūkiai "Dievas yra didis".

Pirmasis kalbėjo L.Brahimi, tarpininkavęs šį mėnesį Bonoje vykusiose derybose dėl Afganistano ateities, kurių metų afganų derybininkai susitarė dėl pereinamosios šalies administracijos. Jis susirinkusiesiems priminė, jog dešimtmečius trukusi pilietinio karo ir užsienio pajėgų invazijos tragedija palietė kiekvieną afganą.

JT pasiuntinio teigimu, naujoji šalies vyriausybė yra "Afganistano žmonių, kurių maldos aidi šios senovinės šalies slėniuose ir kalnuose, vyriausybė".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.