aA
Estijos užsienio reikalų ministerija ketina laikinai uždaryti šalies ambasadą Tokijuje, nes jai išlaikyti trūksta pinigų. Kaip pranešė Estijos URM sekretorius spaudai, iki šio laiko Estija nė karto neuždarė savo ambasadų užsienyje.
Estija
Estija
"Toks precedentas yra ir pasaulio praktikoje", - pažymėjo jis, pridurdamas, kad išlaikyti savo ambasadas per pastaruosius dešimtmečius atsisakydavo tik trečiojo pasaulio šalys.

Šių metų lapkritį Estijos užsienio reikalų ministras Toomas Hendrikas Ilvesas įspėjo šalies parlamentą, kad kitais metais gali būti finansinių sunkumų.

Ministras tada sakė, kad jeigu Estija nori išplėsti savo atstovavimą Europos Sąjungos ir NATO šalyse, jai teks atsisakyti 2-3 mažesnių ambasadų. Pasak T.H.Ilveso, net vienos ambasados uždarymas neigiamai atsilieps šalies užsienio politikos įvaizdžiui.

Estijos parlamentas taip pat griežtai reagavo į žinią apie galimą ambasadų uždarymą ir pareikalavo, kad valdančioji koalicija rastų kitų būdų taupyti lėšas.

Ministras T.H.Ilvesas pažymėjo, jog įvairiose pasaulio šalyse užsienio reikalų ministerijų biudžetai kasmet didėja.

2002 metų Estijos valstybiniame biudžete Užsienio reikalų ministerijai numatyta skirti 346,6 mln. kronų, iš kurių ambasadoms išlaikyti galima panaudoti 187 mln. kronų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.