aA
Mūsų šeimą sudaro 5 asmenys: tėvas, mama, aš ir dvi seserys. Tėvas mirė ir pagal testamentą paliko savo turtą žmonai, t. y. mūsų mamai. Ji butą pardavė, kitą butą iš palikimo užrašė seseriai. Ar tokiu atveju priklausytų man su seserimis kas nors iš tėvo palikto turto? Ar dalijant turtą reikalingas mūsų sutikimas?
<font color="#6699CC"><strong>Klausk teisininko:</strong></font> ar vaikams priklauso palikimas?
© Shutterstock nuotr.

Į DELFI skaitytojo klausimą atsako teisininkas Aleksandras Kovalevskis.
 
Kiekvienas fizinis asmuo gali testamentu palikti visą savo turtą arba jo dalį vienam ar keliems asmenims, kurie yra arba nėra įpėdiniai pagal įstatymą, taip pat valstybei, savivaldybėms, juridiniams asmenims. Testatorius taip pat gali testamentu atimti paveldėjimo teisę iš vieno, kelių ar visų įpėdinių.

Palikėjo vaikai, kuriems palikėjo mirties dieną reikalingas išlaikymas, paveldi, nepaisant testamento turinio, pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš jų tektų paveldint pagal įstatymą (privalomoji dalis), jeigu testamentu neskirta daugiau.

Nustatant privalomosios dalies dydį, atsižvelgiama į paveldimo turto vertę, įskaitant įprastinio namų apstatymo ir apyvokos reikmenų vertę.

Atsižvelgiant į išdėstytą, palikėjo vaikai paveldėtų nepaisant testamento turinio, tik tuo atveju, jei jiems yra reikalingas išlaikymas.

Išlaikymas reikalingas tada, jeigu asmuo yra nepilnametis, nedarbingas dėl savo amžiaus (pensinio amžiaus), sveikatos būklės (neįgalumas) arba gauna nedideles pajamas, kurių nepakanka būtinoms gyvenimo reikmėms patenkinti.

Aleksandras Kovalevskis
Aleksandras Kovalevskis
© DELFI / Tomas Vinickas

Esant tokioms aplinkybėms, šiems asmenims turi būti išduotas privalomosios palikimo dalies paveldėjimo teisės liudijimas. Nesant išlaikymo poreikio, paveldi tik testamente nurodytas įpėdinis ir jam paveldint palikėjo turtą ir vėliau juo disponuojant jokių kitų asmenų sutikimo nereikia.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu alexkovalevskis@hotmail.com.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Aktualiausi atsakymai bus išspausdinti DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.