aA
Medikai iš esmės pritaria Vyriausybės sprendimui atsisakyti dabar naudojamų vaistų receptų, o vietoj jų įvesti pildomas receptų knygeles, tačiau kai kurie jų baiminasi, kad dėl naujos tvarkos gali iškilti nepatogumų pacientams.
Šią savaitę Vyriausybė, siekdama sumažinti išlaidas kompensuojamiems vaistams, įvedė sugriežtintos apskaitos receptų knygeles ir leido vaistus pardavinėti pigiau, nei valstybės nustatyta kaina.

Vyriausybė numatė įvesti sugriežtintas apskaitos kompensuojamųjų vaistų receptų knygeles, kurioje receptų blankai bus susegti dviem egzemplioriais, todėl pildant receptą savaime bus kopijuojamas antrasis jo egzempliorius. Vienas recepto egzempliorius bus nuplėšiamas ir paliekamas vaistinėje, kitas liks knygelėje.

Gydytojas, skirdamas pacientui vaistus, galės pasitikrinti, kada, kokius vaistus ir kokie specialistai jau yra skyrę. Specialistai tikisi, kad toks būdas leis griežčiau kontroliuoti išrašomų vaistų kiekį bei gydymo kokybę.

Ant receptų knygutės viršelio bus užrašytas paciento vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vieta, todėl gydytojams nebereikės tų duomenų rašyti kiekvieną kartą išrašant receptą. Taip tikimasi sumažinti popierizmą ir skirti pacientui daugiau laiko bei sumažinti ligonių skaičių, kurie ateina į polikliniką kas mėnesį vien dėl recepto.

Valstybinės ligonių kasos teigimu, šiuo metu yra rengiami kompensuojamųjų vaistų receptų knygelių pavyzdžiai bei tikimasi jas išspausdinti 2002 metų sausio mėnesį. Jos bus išduodamos pacientams nuo vasario pabaigos. Numatomas poros mėnesių pereinamasis laikotarpis, kurio metu galios ir sena, ir nauja tvarka.

"Kompensuojamų vaistų knygeles aš siūliau jau prieš kelerius metus įvesti ir tam pritariu šimtu procentų, nes būtina racionalizuoti kompensuojamų vaistų sistemą", - BNS sakė Vilniaus Universiteto Santariškių klinikų kardiologijos klinikos vadovas profesorius Aleksandras Laucevičius.

Vilniaus Universiteto Bendrosios praktikos gydytojų centro vadovas docentas Eduardas Razgauskas taip pat mano, kad naujoji tvarka yra reikalinga. Pasak jo, šiuo metu pacientas yra visiškai neatsakingas už vaistų vartojimą, o pagal naują tvarką jis vaistus gaus tik tuomet, kai suvartos anksčiau išrašytus.

Naujosios tvarkos privalumais abejoja Gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Stasys Gentvilis. "Pacientui šiek tiek nepatogumų dėl naujų receptų knygelių gali būti, nes dauguma poliklinikų pacientų yra pagyvenusio amžiaus, todėl knygelę jie gali pamesti ir jos įsigijimui bus reikalingos papildomos lėšos", - BNS sakė jis.

Kokia suma bus sutaupoma įvedus kompensuojamųjų vaistų knygeles, Valstybinė ligonių kasa neprognozuoja, tačiau informuoja, kad Lenkijoje įvedus tokią tvarką išlaidos vaistų kompensavimui sumažėjo 25-30 procentų. Praėjusią savaitę Seimas patvirtino 2002 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto rodiklių įstatymą, kuriame numatyta, kad PSDF biudžetas bus 1 mlrd. 829 mln. litų ir tai 55 mln. litų mažiau nei 2001 metais.

Ligonių kasų duomenimis, daugiausia PSDF biudžeto lėšų ateinančiais metais bus skiriama asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti - 1,32 milijardo litų, tačiau tai 3,3 proc. mažiau negu 2001 metais - šiemet buvo skirta - 1,36 milijardo litų.

Vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti 2002 metų PSDF biudžete numatyta 6,2 proc. daugiau lėšų nei šiemet - 326 mln. litų (2001 metais - 307 mln. litų).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.