aA
Britų jūrų pėstininkai penktadienį Kabule pradėjo tarptautinę "taikos palaikymo operaciją", kuria siekiama padėti karo nualintam Afganistanui.
53 atvykę jūrų pėstininkai yra maždaug 3 tūkst. karių pajėgų, paremsiančių laikinąją Afganistano vyriausybę, priešakinis būrys.

Tarptautinės bendrijos remiama naujoji Hamido Karzai vyriausybė bus prisaikdinta šeštadienį ir valdys pusę metų; valdžią jai perduos Šiaurės Aljansas, kuris praėjusį mėnesį remiamas JAV karo lėktuvų iš Kabulo išstūmė Talibaną.

Britų jūrų pėstininkai į Afganistano sostinę atvyko ketvirtadienį, kelios valandos prieš Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sprendimą šešiems mėnesiams dislokuoti Kabule ir jo apylinkėse tarptautines taikos palaikymo pajėgas.

Pirmoji britų karių užduotis bus kartu su afganų saugumo pajėgomis iš Bagramo oro pajėgų bazės į Kabulą lydėti vyriausybės inauguracijoje dalyvausiančius asmenis. Bazė yra 50 km į šiaurę nuo miesto.

Kuopos vadas majoras Mattas Jonesas sakė, kad kariai neturės daug ginklų ir dėvės žalias beretes, o ne šalmus, nes tai bus "palyginti nedaug įgaliojimų turėsiančios pajėgos".

"Mes būsime su beretėmis. Afganistanas tikriausiai ypač jautriai reaguoja į užsienio pajėgas. Nenorime nieko erzinti", - sakė jis. Pasak M.Joneso, tarptautinių pajėgų tikslas yra "saugumas ir pagalba" 30-ies narių laikinajai vyriausybei.

"Tai taikos palaikymo operacija. Nesaugosime jokių vietovių. Mes tiesiog būsime (čia)", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.