aA
Penktadienį vyriausiųjų euroderybininkų susitikime Briuselyje Lietuva tikisi baigti derybas su Europos Sąjunga (ES) dėl dar dviejų derybinių skyrių - Transporto ir Finansų kontrolės. Kaip pranešė Europos komitetas, Lietuvos delegacijai vadovauja vyriausias derybininkas, Europos komiteto generalinis direktorius Petras Auštrevičius.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius
© DELFI
Deryboms pavykus, Lietuva su ES bus susiderėjusi dėl 23 iš 31 derybinio skyriaus. Tokiu būdu Lietuva pasivytų ilgą laiką derybose pirmavusias šalis-kandidates Vengriją ir Kiprą.

Transporto sektoriuje siekiama trijų pereinamųjų laikotarpių. Lietuva derasi, kad Lietuvos vežėjai galėtų įmontuoti darbo ir poilsio režimą registruojančią įrangą - tachografus į vidaus vežimus vykdančias mašinas iki 2006-ųjų pradžios. Manoma, kad šios įrangos montavimui reikėtų apie 37 mln. litų vienkartinių investicijų.

Tarptautiniams vežėjams šis pereinamasis laikotarpis nėra aktualus, nes jie jau naudoja tachografus. Lietuva su ES taip pat derasi dėl orlaivių keliamo triukšmo ribojimo. Nuo kitų metų balandžio mėnesio į ES šalis nebus įleidžiami triukšmingi lėktuvai, neturintys tarptautinio triukšmo sertifikato.

Šios normos įgyvendinimas didesnių sunkumų sukeltų Kauno oro uostui, kuris 80 proc. pajamų gauna už triukšmingų trečiųjų šalių orlaivių aptarnavimą. Lietuva siekia, kad iki 2005 metų būtų leista Kauno oro uoste aptarnauti triukšmingus trečiųjų šalių orlaivius. Iki to laiko Kauno oro uostas palaipsniui mažins ir visiškai atsisakys aptarnauti triukšmingus lėktuvus.

Trečiojo pereinamojo laikotarpio transporto skyriuje Lietuva prašo dėl finansinio pajėgumo normų taikymo. Pagal ES standartus, norėdama gauti licenciją krovinių vežimui, įmonė turi užtikrinti finansinį pajėgumą, kurį sudaro 9 tūkst. litų pirmai transporto priemonei ir 5 tūkst. litų kiekvienai papildomai. Šių normų įgyvendinimui Lietuva siekia pereinamojo laikotarpio iki 2007 metų.

Finansų kontrolės skyriuje Lietuva turi užtikrinti, jog iki narystės bus sukurta valstybės finansų audito sistema, būtina užtikrinti vidinį auditą, kad valstybės institucijos skaidriai panaudotų lėšas, reikia garantuoti nepriklausomą Valstybės kontrolės veiklą.

Pasak pranešimo, šis derybininkų susitikimas yra paskutinis per Belgijos pirmininkavimo laikotarpį. Nuo kitų metų pradžios pirmininkavimą ES perima Ispanija, kurios darbotvarkėje plėtra yra vienas iš šešių svarbiausių pusmečio darbų. Lietuva tikisi derybas su ES baigti kitąmet, o 2004-aisiais būti pasirengusia prisiimti narystės įsipareigojimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.