aA
Per sprogimą uostamiesčio centre antradienį žuvęs Klaipėdos rajono tarybos narys, socialdemokratas 43 metų Juozapas Paliakas tapo klastingo, gerai parengto nusikaltimo auka.
Taip mano geriausias žuvusiojo draugas - akcinės bendrovės "Irvaja" vadovas Vytautas Zigmantas. Prie "Irvajos" biuro ir buvo mirtinai sužalotas J.Paliakas.

- Kur buvote, kai "Irvajos" patalpas sudrebino sprogimas? - paklausė vakar "Lietuvos rytas" V.Zigmanto.

- Kai nugriaudėjo sprogimas, buvau mieste. Biure tuo metu buvo mano žmona ir buhalterė. Iš pradžių jos nesuprato, kas vyksta - manė, kad sprogo kompiuteris.

Išbėgusi į lauką žmona pamatė prie durų susmukusį iki juosmens nuogą J.Paliaką - sprogimo banga buvo nuplėšusi nuo jo drabužius. Moterys iškvietė medikus ir paskambino man.

- Ar J.Paliakas dar buvo gyvas, kai atvažiavote?

- Kai prasiveržiau prie Juozo, jis sėdėjo ant grindinio, pasirėmęs viena ranka, kita tabalavo ant kaulo. Ėmiau jį judinti, klausti, kas atsitiko. Jis buvo šoko būsenos, tik švokštė ir nieko nesakė. Keturiese neštuvais nunešėme jį į medikų automobilį.

- Kas paskutinis kalbėjo su sužeistuoju?

- Mano žmona. Jie kalbėjo apie vieną bylą. Juozui einant kopijuoti dokumentų, jam kažkas paskambino mobiliuoju telefonu. Pasakęs, kad tuoj važiuos į apskrities administraciją ir greitai grįš, Juozas piktai nuspaudė mygtuką. Išėjęs jis paliko segtuvą, nors to niekada nedarydavo.

- Tiriama versija, kad J.Paliakas galėjo pats netyčia susisprogdinti.

- Jis nesinešiodavo sprogmenų. Kai trinktelėjo uždaromos biuro durys, jokio sprogimo nebuvo. Jis nugriaudėjo po kelių minučių. Po sprogimo jo automobilio durelės buvo atidarytos. Išėjęs į lauką Juozas, matyt, buvo grįžęs į biuro prieangį, nes ten pamatė kažką įtartina.

- Ar J.Paliakas galėjo paimti prieangyje padėtą sprogmenį?

- Prieš tai sulaukę grasinimų, buvome pasirengę viskam. Juozas buvo labai atsargus, domėjosi net teroristų metodais. Man jis sakydavo: "Jei kažkas norės pakišti ginklus, šovinius - neimk, nes liks pirštų atspaudai".

- Gal norėta kažką pagąsdinti, ir J.Paliakas tapo atsitiktine auka?

- Iš pradžių maniau, kad šis sprogmuo skirtas man. Dabar esu tikras: žudikai apgalvotai nusitaikė į J.Paliaką - mūsų bendrovės smegenų centrą. Jei kažkas būtų norėjęs pagąsdinti mus, sprogmuo prie "Irvajos" būtų driokstelėjęs naktį arba jis būtų buvęs pakištas po mano automobiliu.

- Bet kam reikėjo rengti tokį sudėtingą nusikaltimo scenarijų?

- Turbūt norėta sukelti įtampą, nukreipti dėmesį nuo tikrųjų nužudymo įkvėpėjų. Versijos, kad J.Paliakas susisprogdino pats arba kad jo žūtis - "Irvajos" nesutarimų su kai kuriais verslo partneriais išdava, yra juokingos. Šio nusikaltimo šaknys - kur kas gilesnės.

"Lietuvos rytas"