aA
Praėjo beveik mėnuo, kai Panevėžio rajone buvo atkasti trijų vyriškių, tapusių "tulpinių" gaujos aukomis, kūnai. Tačiau iki šiol nežinoma, ar tai tikrai pernai liepos 6 dieną pagrobtų buvusio "Mažeikių naftos" vadovo Gedimino Kiesaus, jo sūnus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino palaikai.
Iki šiol neatpažinti ir šiek tiek vėliau atkastų keturių vyriškių, kurie gali būti "tulpinių" autoritetų nužudyti eiliniai šios gaujos nariai, palaikai.

Asmenybes bandoma nustatyti atliekant DNR tyrimus. Šalyje tokias ekspertizes atlieka dvi institucijos - Teismo medicinos institutas ir Policijos departamento Kriminalistinių tyrimų centras.

Šįkart svarbūs tyrimai buvo patikėti Kriminalistinių tyrimų centrui, turinčiam modernesnės įrangos. Tačiau, pasirodo, ir jos neužtenka norint bent per mėnesį gauti tikslias išvadas.

Kriminalistinių tyrimų centro vadovas Vytautas Drobnys į klausimus, kada bus atlikti DNR tyrimai, atsako tyla. Bylą dėl trijų mažeikiškių pagrobimo tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis "Lietuvos rytui" patvirtino, kad DNR tyrimai dar neatlikti.

Atsakymo, kodėl taip ilgai atliekami rastų kūnų tyrimai, "Lietuvos rytas" ieškojo kalbėdamas su vienu žymiausių šalies teismo medicinos ekspertų, Teismo medicinos instituto osteologijos laboratorijos vyriausiuoju mokslo darbuotoju, profesoriumi habilituotu medicinos daktaru Antanu Algirdu Garmumi.

- Kodėl tyrimas atliekamas Kriminalistinių tyrimų centre, o ne Teismo medicinos institute?

- Nežinau, kas davė tokį nurodymą. Iki šiol tokie tyrimai buvo atliekami Teismo medicinos instituto laboratorijoje. Čia tirtos visos garsiosios Valerijaus Januškevičiaus žudikų gaujos aukos. Be to, čia buvo atliekami visi reikiami tyrimai, nelaukiant, kol bus nustatyta DNR.

Kartą nustatinėjome asmenybę merginos, kurios lavonas buvo surastas praėjus septyneriems metams po nužudymo. Ir tada buvo tiriama ne tik DNR. Per metus Teismo medicinos institute yra atliekama apie 100 identifikavimo ekspertizių.

- Ar Teismo medicinos institutas rengėsi atlikti Kiesų ir jų vairuotojo lavonų atpažinimo tyrimus?

- Tam buvo ruoštasi iškart po trijų mažeikiškių dingimo, nors dar nebuvo žinoma, ar šie vyrai nužudyti. Prokuratūra pateikė dingusių asmenų medicinos duomenis, rentgenogramas ir dokumentus. Jų identifikavimas faktiškai buvo pradėtas dar neradus palaikų.

Pagal šiuos duomenis tikrinome visus Lietuvoje rastus nežinomus lavonus. Tyrėme, ar tarp jų nėra Kiesų ir A.Galmino kūnų. Buvo tiriamos ir nerealios versijos.

- Ar palaikų tyrimą labai apsunkina tai, kad rasti kūnai yra be galvų?

- Be abejo, labai. Jeigu kūnas būtų su galva, G.Kiesų atpažinčiau per kelias minutes. Jam ypatingu būdu buvo protezuoti dantys. Tai buvo savotiškas aukštasis stomatologų pilotažas. Yra žinoma, ir kokie buvo G.Kiesaus sūnaus Valdo dantys.

- Ar DNR tyrimas yra pats svarbiausias nustatant asmenybę?

- Tyrimas sudėtingas, brangiai kainuojantis ir svarbus, kai palaikai labai suirę. Tačiau turi būti atliekami ir visi kiti asmenybės nustatymo tyrimai. Kartais DNR gali nepavykti išskirti. Būna atvejų, kai turima kūno medžiaga sunykusi ir galima gauti ginčytinus rezultatus. DNR nustatoma pagal giminystės ryšius. Atliekamas vaikų, tėvų DNR tyrimas ir lyginamas su identifikuojamojo DNR.

DNR (dezoksiribonukleino rūgštis) - tai tarsi plytos, iš kurių sumūrytas genomas - žmogaus genų rinkinys. Pusė genų paveldima iš tėvo, kita pusė - iš motinos. Visoje genų grandinėje yra tik tam žmogui būdingos genų atkarpos.

- Kiek gali užtrukti DNR tyrimas?

- Užsiėmus vien tik šiuo tyrimu, jis galėjo būti atliktas per savaitę. Daugiausia - per dvi. Kai yra išlikusio kraujo, DNR įmanoma nustatyti per parą.

"Lietuvos rytas"