aA
Užsienio reikalų ministerijos (URM) Ekonomikos departamento direktorius Romas Švedas teigia, jog tinkamam Lietuvos ekonominių interesų atstovavimui užsienyje trūksta diplomatų, dirbančių ekonomikos srityje.
Tai jis sakė ketvirtadienį URM vykusiame brifinge apie ekonominę diplomatiją. R.Švedo teigimu, nors už ekonominių interesų atstovavimą yra atsakingos visos Lietuvos diplomatinės atstovybės, jose ekonomines funkcijas vykdo tik apie dvidešimt diplomatų.

Pasak R.Švedo, ne visose atstovybėse yra tik ekonomikos srityje dirbančių diplomatų, tačiau tokiose svarbiose šalyse, kaip Vokietija ar Rusija, jų yra du - trys. "Pasižiūrėkite į žemėlapį - kokia didžiulė Rusija ir tik du diplomatai, kokia didelė Prancūzija ir tik pusė etato. Tai yra mažiau už minimumą", - kalbėjo diplomatas.

Kartu jis pridūrė, kad " jei šalyje turime bent vieną, tai jau yra geras rezultatas". "Mes esame maža valstybė, mūsų diplomatinės atstovybės niekada nebus didelės, todėl turime plėtoti mūsų diplomatų universalumą", - kalbėjo R.Švedas.

Apžvelgdamas rezultatus, jis pažymėjo, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuva padėjo stiprų pamatą, formuodama ekonominės diplomatijos pagrindines kryptis.

"Baigėme pirmąjį mūsų užsienio prekybos politikos formavimo etapą. Pasirašėme laisvosios prekybos sutartis, sukūrėme aiškius mūsų darbo su tarptautinėmis ekonominėmis organizacijomis principus, pagrindiniais darbo dvišalių ekonominių santykių srityje tikslais tapo eksporto bei investicijų skatinimas, šiuo metu ekonominė diplomatija yra oficialiai įvardinta vienu iš keturių Lietuvos užsienio politikos prioritetų", - kalbėjo pareigūnas.

"Mes stengiamės efektyvinti mūsų darbą, spartinti informacijos srautus tarp Lietuvos ir užsienio šalių, tarp mūsų ambasadų ir verslininkų bei gerinti kontaktus tarp Lietuvos ir užsienio verslininkų, tačiau ambasadų darbo efektyvumas priklauso nuo finansų", - sakė pareigūnas.

Anot jo, kitų metų URM biudžetas yra maždaug 4 mln. litų mažesnis už šių metų, todėl darbo gerinti kokybę galima spartinant informacijos srautus, koncentruojant darbą ties svarbiausiomis sritimis ir glaudžiau koordinuojant veiklą su Ūkio ministerija, Lietuvos ekonominės plėtros agentūra bei kitomis institucijomis.

Taip pat brifinge dalyvavę Prancūzijoje, Švedijoje ir Rusijoje dirbantys diplomatai džiaugėsi išaugusiu Lietuvos eksportu į šias šalis bei aktyvėjančiais ekonominiais santykiais.

Ambasadorė Prancūzijoje Asta Skaisgirytė-Liauškienė sakė, kad kitų metų kovo 5 dieną rengiamas Lietuvos įmonių pristatymas Paryžiuje, kuriame planuoja dalyvauti apie šimtą Prancūzijos įmonių. Dabar Lietuva užsienio valstybėse turi 45 diplomatines atstovybes.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.