aA
Lietuvai siekiant sėkmingai užbaigti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), kitais metais svarbų vaidmenį atliks ambasada Ispanijoje, mano prezidentas. Prezidentas Valdas Adamkus tai sakė ketvirtadienį Prezidentūroje apsilankiusiems užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui ir Lietuvos ambasadoriumi Ispanijoje Vytautui Dambravai.
Kitų metų pirmąjį pusmetį Ispanija iš Belgijos perima pirmininkavimą Europos Sąjungai. Pasak prezidento spaudos tarnybos pranešimo, prezidento nuomone, siekiant sėkmingai užbaigti derybas su ES dėl likusiųjų derybinių skyrių, labai svarbų vaidmenį šiuo laikotarpiu atliks Lietuvos ambasada Ispanijoje.

Kaip BNS sakė A.Valionis, vasario mėnesį Ispanijoje vyks užsienio reikalų ministrų susitikimas, vėliau vyks neformalus ES Tarybos susitikimas, o birželio pabaigoje - ES viršūnių susitikimas. Kita svarbi svarbi užduotis, pasak ministro, yra kuo greičiau išspręsti nelegaliai Ispanijoje gyvenančių ir dirbančių Lietuvos piliečių problemą.

Ispanijos žemės ūkyje, paslaugų sektoriuje nelegaliai dirba daug Lietuvos piliečių, kurie neretai yra reketuojami ir kitaip skriaudžiami savo tautiečių. Neretai lietuviai ir lietuvės Ispanijoje apsivagia, verčiasi prostitucija.

Susitikime Prezidentūroje sutarta, jog būtina pradėti konsultacijas su Ispanijos vyriausybe dėl dvišalės sutarties, leisiančios Lietuvos piliečiams legaliai įsidarbinti Ispanijoje pasirašymo.

Pasak ambasadoriaus V.Dambravos, šiuo metu Ispanijoje legaliai dirba 1300 Lietuvos piliečių. Nelegalų skaičius nežinomas. Derybas dėl narystės ES Lietuva tikisi baigti kitų metų pabaigoje, o 2004-aisiais būti pasirengusia prisiimti narystės įsipareigojimus.

Iš viso Lietuva yra baigusi derybas pagal 21 skyrių iš 31, tačiau kitais metais teks derėtis dėl sunkiausių skyrių, tarp jų - žemės ūkio, energetikos, mokesčių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.