aA
Kitų metų gegužės mėnesį Lietuvos ir Lenkijos seimo narių asamblėja JAV sostinėje Vašingtone surengs bendrą posėdį, kurio pagrindinis tikslas bus paremti Lietuvos narystę NATO.
NATO
Tai ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijoje vykusiame brifinge pranešė Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Darius Degutis.

Ambasadoriaus teigimu, į posėdį bus pakviesti abiejų šalių išeivijos atstovai bei JAV Kongreso nariai. "Tai būtų svarbus žingsnis prieš lemiamą NATO narių viršūnių susitikimą Prahoje kitų metų lapkričio mėnesį", - sakė D.Degutis.

Šį rudenį po rinkimų Lenkijoje suformuota Kairiųjų demokratų ir Darbo sąjungų koalicinė vyriausybė, pasak ambasadoriaus, išlaikė ankstesnės dešiniosios vyriausybės politiką nuosekliai remti Lietuvos stojimą į NATO.

Lietuva, deklaruojanti strateginę partnerystę su Lenkija, tikisi pakvietimo į NATO per kitąmet Prahoje įvyksiantį Aljanso vadovų susitikimą. Lenkija kartu su Čekija ir Vengrija į NATO buvo pakviesta 1997 metais, ir tapo visaverte Aljanso nare 1999 metais.

Kalbėdamas apie ekonomiką, D.Degutis pasidžiaugė, jog dvišalės prekybos apyvarta per pastaruosius 2-3 metus išaugo daugiau nei šimtu procentu ir šiais metais pasiekė 4 mlrd. litų ribą.

Tame pat brifinge Lietuvos dvišalius santykius su kaimyninėmis valstybėmis apžvelgęs UR viceministras Evaldas Ignatavičius džiaugėsi, jog šiais metais išaugo eksportas į kaimynines valstybes, nėra rimtų politinių problemų, pasirašytos visos būtinos sutartys, sukurtos bendradarbiavimo struktūros.

"Todėl didžiausias dėmesys ir toliau bus kreipiamas į ekonominį bendradarbiavimą energetikos, transporto, energijos išteklių importo ir eksporto srityse", - sakė viceministras.

Pasak E.Ignatavičiaus, Lietuvai iki kitų metų liepos pirmininkaujant Baltijos Ministrų tarybai, didžiausią dėmesį stengiamasi kreipti transporto projektams ir švietimui.

"Lapkričio mėnesį buvo pasirašytas susitarimas dėl geležinkelio sistemos "Rail Baltica" studijos parengimo, kitais metais turėtų pradėti funkcionuoti bendra Baltijos valstybių švietimo erdvė, o sausio mėnesį įvyks Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų susitikimas", - sakė E.Ignatavičius.

Ambasadorius Baltarusijoje Jonas Paslauskas teigė, jog Lietuvos ir Baltarusijos santykiai yra "pakankamai dinamiški". Anot jo, vyksta bendradarbiavimas tarp šalių institucijų, pasirašytas susitarimas dėl bendradarbiavimo kultūros srityje, kitą savaitę bus pasirašytas susitarimas dėl bendradarbiavimo sveikatos apsaugos srityje.

"Turime daug planų Baltarusijai padėti kurti pilietinę visuomenę. Kartu su Europos Taryba ruošiamės padėti įkurti ombudsmeno instituciją, skatinti regioninį bendradarbiavimą", - teigė diplomatas. Iki kitų metų gegužės Lietuva pirmininkauja Europos Tarybos (ET) Ministrų komitete. ET ypač daug dėmesio skiria demokratijos ir žmogaus teisių padėčiai.

Lietuva tradiciškai laikosi "kritiško dialogo" su Baltarusija politikos, palaikydama pragmatiškus santykius su šios šalies vykdomąja valdžia, tačiau kartu su tarptautine bendruomene kritikuodama Minską dėl demokratijos pažeidimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.