aA
JAV sprendimas nesuteikti suimtam amerikiečiui Talibano kovotojui Johnui Walkeriui Lindhui advokato yra teisėtas, nes jis yra "suimtasis karo lauke", kuriam taikytina Ženevos konvencija, pareiškė Baltieji rūmai. 20-mečio J.Walkerio likimas tampa viena pagrindinių JAV karo Afganistane temų.
Justice
Vyksta diskusijos, kaip dera pasielgti su šiuo amerikiečiu, kuris paliko gimtąją šalį, kad prisijungtų prie Talibano.

"Su juo elgiamasi kaip su žmogumi, kuris ginkluotame konflikte kariavo prieš Jungtines Valstijas, ir būtent todėl jis teisingai priskiriamas sulaikytųjų karo lauke kategorijai, o elgiamasi su juo gerai", - pareiškė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris.

Remdamasi neįvardytais JAV pareigūnais, "NBC News" pranešė, kad JAV teisingumo departamentas neketina pareikšti J.Walkeriui kaltinimų išdavyste, už kurią gali būti baudžiama mirtimi.

NBC pranešimu, prokurorai rengia kaltinamąjį aktą, kuriame J.Walkeris kaltinamas pažeidęs federalinį įstatymą, draudžiantį remti teroristinę organizaciją. Didžiausia pagal šį įstatymą taikoma bausmė yra 10 metų nelaisvės atėmimo.

JAV pareigūnai šio pranešimo kol kas nekomentavo.

Kai kurie teisės ekspertai kėlė klausimą dėl elgesio su J.Walkeriu, tvirtindami, kad pagal JAV konstituciją jam turi būti paskirtas advokatas.

J.Walkeris buvo suimtas po Šiaurės aljanso suimtų Talibano kovotojų maišto, kurį jie šį mėnesį sukėlė Mazari Šarifo kalėjime. Maišto metu žuvo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentas Mike'as Spannas.

Per šį maištą J.Walkeris buvo sužeistas, ir barzdoto, skausmą kenčiančio kario istorija tapo nuolatine kabelinių naujienų kanalų tema.

J.Walkerio šeima reikalavo, kad jam būtų leista susitikti su advokatu. Jo tėvai Frankas Lindhas ir Marilyn Walker mėgino tvirtinti, kad 16-os metų atsivertęs į islamą jų sūnus esąs greičiau nevykęs idealistas negu užkietėjęs musulmonas ekstremistas.

Pats J.Walkeris JAV valdžios organams pareiškė priklausęs Osamos bin Ladeno vadovaujamai ekstremistinei organizacijai "Al Qaeda", kurią JAV kaltina dėl rugsėjo 11 dieną įvykdytų teroro išpuolių Niujorke ir Vašingtone, pranešė Pentagono atstovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.