aA
Kovo 11-ąją Lietuva minės 25-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines. Ta proga Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga pristato projektą „Nepriklausomybės karta“, pasakojantį apie jaunos ir nepriklausomos kartos atstovus, garsinančius Lietuvą įvairiose srityse. Vienas jų - 23-ejų Povilas Kavaliauskas, pripažintas geriausiu 2011 m. Europos Sąjungos (ES) jaunuoju mokslininku.
Povilas Kavaliauskas
Povilas Kavaliauskas
© Asmeninio archyvo nuotr.

DOSJĖ:
Gimė: 1993 balandžio 30 dieną
Šeimyninė padėtis: Nevedęs
Išsilavinimas: Molekulinės biologijos studentas
Perspektyvos: Laisvai samdomas mikrobiologas tyrėjas
Augintinis: Vokiečių aviganis
Pomėgis: Mėgstu keliauti, kalbėtis su gerais pašnekovais ir ilgai miegoti.

- Esate nepriklausomybės vaikas. Koks jūsų santykis su Lietuva?

- Lietuva man yra viskas: namai, tėvai, šaknys, mokykla ir karjeros startas. Tai vieta, kurioje gimiau, augau, buvau auklėjamas ir mokomas. Vieta, kur pradėjau savo pirmuosius žingsnius kaip asmenybė ir kaip mokslininkas. Kartu tai ir savotiška laikina stotelė, nuo kuriuos tikiuosi per daug nenutolti.  Lietuva man – šalis, kurią labai myliu ir branginu. 

- Kuo svajojote tapti, būdamas vaiku? Ar svajonės pildosi?

- Kiek pats save pamenu ir kiek mane pamena kiti, nė minutę nebuvau suabejojęs dėl savo ateities kelio. Nuo pat mažens pagrindinis mano tikslas buvo tapti mokslininku. Dabar galiu drąsiai sakyti, jog svajonės pildosi. Šiuo metu dirbu infekcinių ligų tyrimų srityje. Pagrindinis mano tyrimų tikslas - sukurti metodus, leidžiančius greičiau nustatyti naujas infekcines ligas ir, žinoma, svarbiausiai – sukurti greitesnius ir veiksmingesnius vaistus kovai prieš jas.

- Kaip matote savo išsilavinimo ir karjeros galimybes Lietuvoje?

- Bakalauro krypties studijos Lietuvoje tikrai nenusileidžia daugeliui pasaulio universitetų. Tačiau magistro ir doktorantūros studijas planuoju rinktis svetur. Pasaulyje yra daugybė stiprių mokslo centrų, kuriuose vienas ar kitas temas mokslininkai gvildena jau daugybę metų. Todėl tai puiki vieta mokytis ir gauti naujausias žinias. 

Mano specialybė nėra itin dėkinga, nes darbui su ypatingai pavojingais infekcinių ligų sukėlėjais reikalinga speciali ir itin sudėtinga  bazė. Deja, šiuo metu Lietuva to pasiūlyti negali. Turiu planų įkurti tokią bazę Lietuvoje. Tai atvertų plačias karjeros galimybes tiek man, tiek ir mano kolegoms bei mokslininkams iš kaimyninių šalių. 

- Ar svarstėte ilgalaikės emigracijos klausimą? O galbūt išvažiavimą gyventi, dirbti užsienyje vertinate kaip šiandieninio pasaulio normą?

- Mokslininkas, siekiantis tapti geriausiu savo srityje, privalo išvykti stažuotis į užsienį. Tai gyvybiškai svarbu. Tačiau aš nesu už ilgalaikę emigraciją. Aš myliu savo šalį, savo kalbą ir aplinką. Kita vertus, visi žmonės ieško vietos, kurioje gerbūvis būtų kaip įmanoma patogesnis. Jei savo šalyje turėsiu man tinkančias sąlygas, tai ne tik nesvarstysiu ilgalaikės emigracijos, bet ir pritrauksiu kolegas, o su jais ir kapitalą iš užsienio. Bet to dar teks palaukti. 

Gintaras Steponavičius, Dalia Grybauskaitė, Povilas Kavaliauskas
Gintaras Steponavičius, Dalia Grybauskaitė, Povilas Kavaliauskas
© DELFI / Kiril Čachovskij

- Esate kosmopolitas? Mėgstate keliones, kalbate užsienio kalbomis, lengvai pritaptumėte bet kuriame kontinente?

- Esu visiškas kosmopolitas. Per savo dar gana neilgą gyvenimą labai daug keliavau, teko lankytis ir ilgesnį laiką praleisti įvairiose pasaulio vietose, bet ten pritapti man nėra ir nebuvo sunku.
Nors šiais laikais, kai kontinentinės sienos tampa daugiau politiniu aspektu ar rėžiais žemėlapyje, visa jaunoji karta tampa savotiškais kosmopolitais.

- Kokios jūsų asmeninės savybės leido pasiekti tai, ką turite šiandien? Tai – įgimta, ar išlavinta? Ar galite paminėti „lietuviškas“ savybes?

- Mano didelis užsispyrimas ir lengvas perfekcionizmas. Jei jau imuosi darbo, visuomet jį šlifuoju iki tobulumo ir tuomet užbaigiu. Nors pats ir nesu žemaitis, tačiau žemaitiško užsispyrimo turiu per akis.

- Koks lietuviškas simbolis jums yra brangiausias?

- Trispalvė, plevėsuojanti ant Gedimino pilies bokšto.

- Ar švenčiate valstybines šventes?

- Dėl didelio užimtumo ne visada turiu galimybę jas švęsti, tačiau visuomet stengiuosi jas paminėti.

- Kas jus įkvepia kasdieniams darbams?

- Naujos idėjos ir noras jas realizuoti, o svarbiausia - noras nugalėti infekcines ligas, keliančias siaubą pasauliui.

- Ar jaučiatės garsinantis Lietuvą savo darbais? Didžiuojatės savo gimtąja šalimi?

- Visuomet vengiu šio klausimo, nes atsakymas į jį - itin subjektyvus. Geriausiai į tai gali atsakyti žmonės, kurie susiduria su mano darbais. Pats garsinantis Lietuvą nesijaučiu. Man tai tiesiog darbas, penkios dienos per savaitę. Ar didžiuojuosi sava šalimi? Be abejo.

- Ačiū už pokalbį.

Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga (PLJS) yra nepriklausoma, nepolitinė, savanoriškumo pagrindu veikianti jaunimo organizacija, kurios pagrindinis tikslas – atstovavimas pasaulio lietuvių jaunimo interesams. 1972 m. Kento universitete, JAV oficialiai susikūrusi organizacija šiandien vienija 43 aktyvias jaunimo sąjungas ir bendruomenes visame pasaulyje bei yra įsteigusi atstovybę Lietuvoje. Minint Nepriklausomybės atkūrimo jubiliejų, inicijuotas projektas „Nepriklausomybės karta“, kuriuo bus pristatyti 25 herojai, gimę po 1990 m. kovo 11 d. PLJS projektą vykdo drauge su Užsienio reikalų ministerija ir naujienų portalu Delfi.lt.

Specialus projektas „Nepriklausomybės karta“