aA
Rusijos pasienio pareigūnai trečiadienio vakarą iš savo šalies neišleido šiauliečio Aleksandro Songailos ir jo dukters, kurie Lietuvoje įtariami pridėtinės vertės vertės mokesčių grobstymu (PVM).
Lydimi policijos pareigūnų, 50-metis A.Songaila ir jo dukra Ingrida Songailaitė iš Šeremetjevo oro uosto lėktuvu turėjo būti parskraidinti į Vilnių. Tačiau Rusijos pareigūnai neleido išvykti iš savo šalies nusikaltimais įtariamiems lietuviams, nes paaiškėjo jie neturėjo vizų būti Rusijoje, taigi, gyveno šioje šalyje nelegaliai.

Dabar Lietuvos pareigūnai per Lietuvos ambasadą Rusijoje bando skubiai suruošti kelionės dokumentus. Tikimasi, kad šiauliečiai į Lietuvą bus parskraidinti dar šią savaitę.

Lietuvos pareigūnai nesitikėjo, kad gali iškilti tokių problemų parskraidinant ilgai ieškotus šiauliečius. Jie netgi vežėsi A.Songailos dantų aprašymus. Jeigu būtų iškilę problemų dėl asmenybės nustatymo, pareigūnai šiuo aprašymu būtų pasinaudoję.

Šiaulietis Maskvos privačioje klinikoje pasidarė plastinę operaciją, kurios metu iš kūno buvo nusiurbti riebalai. Jis sublogo net 60 kilogramų.

Dėl Songailų e kstradicijos Rusija apsisprendė labai operatyviai. Pagal Rusijos įstatymus, ar išduoti įtariamąjį, kaltinamąjį užsienio šaliai, sprendžia generalinis prokuroras. Potvarkį dėl Songailų ekstradicijos Rusijos generalinis prokuroras pasirašė tą pat dieną, kai Lietuvos pareigūnai pateikė prašymą. Ekstradicijos prašymas buvo patenkintas per 3 val.

Plastinę operaciją pasidaręs ir taip užsimaskuoti siekęs A.Songaila buvo sulaikytas praėjusį šeštadienį Maskvoje. Spaudos teigimu, šis šiaulietis laikomas skandalingųjų pridėtinės vertės mokesčių (PVM) grobstymo aferų ideologu.

Iš Lietuvos šis šiaulietis pabėgo dar 1999 metų vasarą. Pernai buvo paskelbta tarptautinė jo paieška. A.Songaila kaltinamas keliais sunkiais nusikaltimais. Tarp jų - vadovavimu nusikalstamam susivienijimui ir sukčiavimu stambiu mastu.

Maskvoje šiaulietį susekė specialiai į Rusiją komandiruoti Tardymo departamento ir Mokesčių policijos departamento specialiųjų pavedimų skyriaus pareigūnai.

Manoma, kad Maskvoje daugiau kaip dvejus metus besislapstęs A.Songaila tęsė Lietuvoje pradėtą savo veiklą - tik šįkart grobstė ne Lietuvos, bet Rusijos biudžeto pinigus.

Per kratą A.Songailos nuomojamame bute pareigūnai rado nubraižytas schemas, kaip grobstyti Rusijos pridėtinės vertės mokesčius. Manoma, kad A.Songaila artimai bendravo su banko "Ruskij bankirskij dom" vadovais, kitais Rusijos verslininkais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.