Toks pasiūlymas antradienį nuskambėjo tarp dešimties didžiausius investuotojus į Lietuvos ekonomiką vienijančios asociacijos "Investors' Forum" patarimų Vyriausybei, kaip padidinti Lietuvos konkurencingumą ir pagerinti investicinį klimatą.

"Jas gali įsteigti Vyriausybė, pavesdama tai Susisiekimo ministerijai ir paprašydama Finansų ministerijos skirti tam tikras lėšas. Taip pat galima pavesti tai daryti vienai iš valstybinių įmonių, galima iš jų sukurti holdingą ir darbą pavesti jam. Galima vienu ar kitu būdu perimti "Air Lituanica", pasirinkimų čia yra labai daug. Bet, mūsų nuomone, nacionalinės avialinijos turi būti tam, kad mes nepriklausytume nuo vienos ar kitos aviakompanijos noro skristi į Vilnių ar neskristi", - po susitikimo žiniasklaidai sakė "Investuotojų forumo" valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas.

Anot R. Valiūno, Lietuvai svarbiausios skrydžių kryptys - Helsinkis, Stokholmas, Oslas, Tamperė, Kopenhaga, Berlynas, Hamburgas, Frankfurtas ir Londonas.

Klausiamas, kaip į šį siūlymą reagavo Vyriausybė, investuotojų atstovas sakė, kad susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius "išliko diplomatiškas".

"Investuotojų forumas" taip pat dar kartą priminė jau pajudėjusį Darbo kodekso nuostatų liberalizavimo klausimą, ragino reformuoti švietimo ir sveikatos apsaugos sistemas, koreguoti mokesčius ir gerinti jų administravimą, veiksmingiau kovoti su šešėline ekonomika ir korupcija, taip pat plėsti informacinių technologijų infrastruktūrą. Tarp investuotojų raginimų - ir viešojo sektoriaus efektyvumo didinimas, ir valstybės sektoriaus nekonkuravimas su privačiu verslu.

"Šiemet susikoncentruotume ties Darbo kodeksu, nes Lietuva, atsižvelgiant į darbo santykių liberalumą, pagal visus reitingus pasaulyje užimą vietą antrajame šimtuke. Tai yra viena esminių priežasčių stambiam užsienio investuotojui pasirenkant ateiti į šalį dirbti ar ne", - sakė R. Valiūnas.

Investuotojų asociacijos nuomone, Darbo kodeksas turėtų numatyti tiek lengvesnį darbuotojų priėmimą, tiek atleidimą.

"Dabar Darbo kodeksas apipintas įvairiais dalykais, ko darbdaviui apskritai negalima atleisti. (...) Mes sakome: tegu darbdavys moka tam tikras kompensacijas už atleidimą, tegu tam tikrais atvejais jis moka didesnes kompensacijas, tačiau leiskim jam atleisti darbuotoją, nes priešingu atveju jis bijo juos priimti", - sakė R. Valiūnas.

Investuotojai tikina, kad liberalesnis Darbo kodeksas nepažeis darbuotojų interesų, nes atriš rankas sąžiningo verslo atėjimui ir plėtrai, o įstatymų nesilaikantys darbdaviai jį pažeidžia nepriklausomai nuo nuostatų griežtumo.