Penktadienį JAV buvo paskelbta, kad perskaičiuotas šalies 2014 metų IV ketv. BVP kilimas buvo mažesnis ir sudarė 2,2 proc. nuo prieš tai buvusio 2,6 proc. pokyčio. Taip pat buvo paskelbta, kad Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas pralenkė prognozes (94,0) ir kilo nuo 93,6 iki 95,4, tačiau šios naujienos neišjudino investuotojų. Šiandien bus paskelbta, kaip pasikeitė euro zonos ir JAV gamybos sektoriaus užsakymų apimtys. Prognozuojama, kad abu rodikliai išliks nepakitę, tačiau bet koks teigiamas augimas investuotojams galėtų įpūsti optimizmo. Taip pat tikimasi, kad šiandien JAV vartotojų asmeninių pajamų augimas sudarys 0,4 proc. pakilimą nuo prieš tai buvusio 0,3 kilimo, tačiau išlaidos turėtų susitraukti -0,1 proc. (prieš tai buvusio laikotarpio -0,3 proc.). Pirmadienio ryte matyti, kad Azijos investuotojai teigiamai nusiteikę, indeksams Nikkei 225 (+0,15 proc.) ir SCI 300 (+0,72 proc.) kylant, todėl tikėtina Europoje šiandien irgi galime išvysti nežymius didžiųjų indeksų pakilimus.

Valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD valiutų kursas didelių svyravimų neparodė ir išliko nepakitęs ties 1,1195 lygiu. Baigiantis savaitei buvo paskelbta, kad preliminarus Vokietijos vasario mėnesio infliacijos lygis šoktelėjo nuo -1,1 proc. iki 0,9 proc., o metinis stiebėsi iki 0,9 proc. nuo prieš tai buvusio -0,4 proc. Šiandien investuotojai lauks ar pasikeis metinis euro zonos infliacijos lygis (0,6 proc.) ir nedarbo lygis (11,4 proc.). Kol kas prognozės rodo, kad pastarieji rodikliai turėtų išlikti stabilūs ir be pokyčio. Pirmadienio ryte euro ir JAV dolerio santykis sumažėjo ir laikosi ties 1,1175 riba. Tikėtina ši savaitė bus aktyvesnė, investuotojams laukiant ketvirtadienio, kurį bus ECB susirinkimas, skelbiamos euro zonos bazinės palūkanų normos bei kalbama apie tolimesnės ECB monetarinės politikos priemonės.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Prasidėjo naujas mėnuo, kuris uždarė terminą iki kurio bendrovės turėjo paskelbti praėjusių metų veiklos rezultatus. Ši informacija pakėlė investuotojų aktyvumą, penktadienį Vilniaus biržos indeksui kylant 0,27 proc., Talino stiebiantis 1,57 proc., o Rygos augant 0,31 proc. Aktyviausiai smulkūs investuotojai akcijomis keitėsi „Tallink Grupp“ (+4,68 proc.) ir „Silvano Fashion Group“ (5,13 proc.) pozicijose, sudarant atitinkamai 281 tūkst. ir 195 tūkst. apyvartas. Vilniaus biržoje investuotojų aktyvumu išsiskyrė agro verslo bendrovė „Linas Agro Group“. Remiantis bendrovės paskutiniųjų trijų ataskaitinių mėnesių statistika, pajamos fiksavo 12 proc. augimą, tačiau grynasis pelnas persivertė į 169 tūkst. eurų nuostolį nuo prieš metus atitinkama laikotarpį buvusio 3,8 mln. eurų pelno. Į šią informaciją investuotojai sureagavo stumdami akcijos vertę žemyn 4,89 proc. Praeitą savaitę aktyviausiai augo „Klaipėdos nafta“ (+9,2 proc. savaitinis augimas) akcijos vertė. Penktadienį po prekybos bendrovė paskelbė, kad pajamos kilo 7,7 proc., tačiau grynasis pelnas traukėsi 11,6 proc.. Šiuo metu investuotojus optimistiškai nuteikia bendrovės aptarnaujamo Klaipėdoje esančio suskystintųjų dujų terminalo būsimi rezultatai, kuris tikėtina ateityje bendrovei padės sugeneruoti patrauklesnius veiklos rodiklius. Šiandien investuotojai toliau vertins gausią bendrovių paskelbtą informaciją, todėl prekybos aktyvumas turėtų būti didesnis nei įprastai.