aA
Praėjo pusmetis, kai kelių eismo taisyklės pažeidusiam Seimo nariui R.Pavilioniui buvo iškelta administracinė byla. Kol Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko advokato iniciatyva ekspertai aiškinsis, ar tikrai buvo sužalotas pareigūnas, gali sueiti senatis ir akivaizdų pažeidimą padariusio seimūno nebegalima bus bausti.
Rolandas Pavilionis
Rolandas Pavilionis
"Tiek ilgai administracinės bylos nagrinėjamos tikrai ne dažnai, - LŽ sakė Vilniaus eismo priežiūros tarnybos vadovas G.Vasylis. - Pažeidėjo advokatui pareikalavus buvome priversti skirti papildomą ekspertizę. To nepadarius eismo priežiūros tarnybai, teismas, jeigu jam būtų apskųstas sprendimas, bylą būtų grąžinęs atgal".

Senatis

Sostinės eismo priežiūros vadovas LŽ pripažino, jog Seimo nario advokatas K.Motieka, prašydamas atlikti ekspertizę, siekia nuneigti kelių policininko Audriaus Tomkevičiaus sužalojimo faktą. Tačiau G.Vasylis pabrėžė, jog jo vadovaujamos tarnybos garbės reikalas įrodyti tai, kas užfiksuota.

Ekspertizė gali užtrukti ne vieną mėnesį, o kitų metų gegužės 29 dieną sueis lygiai metai, kai R.Pavilionis sukėlė eismo įvykį. Tiriant administracinės teisės pažeidimus senaties terminas - metai, todėl tikėtina, jog Seimo nario nebegalima bus bausti.

Vilniaus eismo priežiūros tarnybos vadovo manymu, negalima paneigti, jog to nėra siekiama.

Savavaliavo?

Advokatas K.Motieka LŽ sakė, kad R.Pavilionio interesus ėmęsis ginti dėl "senos pažinties", nors ir žino jo "keistumus".

Garsus advokatas aiškino abejojąs, ar Seimo narys sužalojo A.Tomkevičių, nes greitosios pagalbos medikų rašte rašoma tik apie nubrozdintą kelį. Norėdamas tai išsiaiškinti, K.Motieka ir pareikalavęs kompleksinės ekspertizės. Jo teigimu, išvada netrukus turėtų būti gauta, nors kelių policininkai iš savo patirties teigia, kad tokių ekspertizių galima laukti metus. Per tą laiką administracinė byla gali būti nutraukta dėl senaties. Tačiau, K.Motiekos manymu, šis R.Pavilionio "pažeidimas" tėra nesusipratimas.

"Įstatymus pažeidė patys policininkai, nes jie neturėjo teisės toje vietoje užtverti gatvės", - sakė advokatas ir perskaitė kelis punktus iš savivaldybės sprendimo apriboti eismą gatvėse per NATO Parlamentinę Asamblėją. Viename jų kalbama apie draudimą važiuoti Universiteto g., kitame - apie draudimą statyti joje automobilius. Advokato manymu, tai reiškia, kad policininkai gatvę užtvėrė neteisėtai.Seimo narys sužalojo policininką A.Tomkevičių.

Neįdomu

"Šia tema man visiškai neįdomu toliau kalbėti, nes viską žurnalistams pasaukiau jau daugiau kaip prieš pusę metų", - paklaustas, kodėl jis policijos paprašė atlikti papildomą ekspertizę, LŽ teigė R.Pavilionis. Pasak Seimo nario, automobilio ekspertizė nebuvo atlikta, kol to nepageidavo advokatas K.Motieka. "Tai labai keistas dalykas", - samprotavo politikas. Paklaustas, ar paprašius atlikti papildomą ekspertizę Seimo narys nebando vilkinti incidento tyrimo, R.Pavilionis žurnalistams teigė čia niekuo dėtas.

"Paklauskite tų, kurie vilkina, aš tyrimo nedarau. Esu tyrimo objektas, - aiškino apie incidentą nenorėjęs kalbėti parlamentaras. - Kreipiatės ne tuo adresu. Skambinkite į policiją".

Antžmogis

Po įvykio aiškindamas savo poelgį R.Pavilionis tikino LŽ, kad klausęs savo "sveiko proto" balso. Jo nuomone, "protas" yra svarbiau už įstatymus ir "kvailus" policijos vadų nurodymus.

Galėdamas nueiti užtvertą kelią (kelis šimtus metrų) pėsčiomis arba apvažiuoti uždarytą gatvę kitu keliu R.Pavilionis nusprendė "nebūti baudžiauninku" ir pasipriešinti į Vilnių suvažiavusiems "NATO ponams".

Apie tai, kad protestuodamas prieš NATO jis sužalojo policininkui koją, R.Pavilionis teigė sužinojęs tik kitą dieną, klausydamasis radijo.

Persigandęs jis nuvažiavo pas A.Tomkevičių į namus, bet sužinojęs, kad koja nesulaužyta, neatsiprašęs policininko, išvyko į Seimą.

Užsispyrėlis

Seimo nario sužalotas kelių policininkas A.Tomkevičius LŽ vakar sakė, kad šis atvejis - išimtinis.

Dažniausiai su pažeidėjais pavyksta susitarti gražiuoju. Policininko teigimu, su R.Pavilioniu jau teko susidurti daugeliui Vilniaus kelių policijos pareigūnų: "Šis žmogus nepaiso jokių apribojimų, - teigė jis. Prieikite gatvėje prie bet kurio vyresnio policininko ir jis jums pasakys, kad R.Pavilionis važiuoja ne ten, kur leidžiama, bet ten, kur jam norisi".

A.Tomkevičius prisiminė, kaip prieš porą metų, kai R.Pavilionis dar nebuvo Seimo narys, kelių policininkai maldavo tuometinį Vilniaus universiteto rektorių patraukti automobilį iš Seimo aikštelės ten turėjo vykti paradas. Tačiau rektorius policininkų prašymams buvo kurčias.

Svarbiausias

Pareigūnai prisiminė, kad jiems teko nepraleisti uždaryta gatve kažkurios svečios šalies ambasadoriaus. Šis ramiai išlipo iš automobilio, paleido vairuotoją ir lėtai nužingsniavo gatve į Prezidentūroje vykstančius pietus neaiškindamas apie savo svarbą.

Gatvėse budėję policininkai teigė, kad užtvertą gatvę apvažiuodavo net laidotuvių procesijų dalyviai, turėję leidimus važiuoti tiesiai. Pabrėžė Gegužės 29 dieną Vilniuje vyko NATO Parlamentinė Asamblėja, o nuo Prezidentūros rūmų turėjo pajudėti autobusų kolona su svečiais iš užsienio, todėl Universiteto gatvė buvo užtverta.

Eismą sustabdę policininkai prisiminė R.Pavilionio veido išraišką, kai jam buvo pasakyta palaukti, kol išsivažinės svečiai arba važiuoti aplink.

Parlamentaras įtūžo. Jis niekaip negalėjo suprasti, kodėl uždaryta gatvė, kuria "niekas nevažiuoja": juk jis niekam netrukdytų, nieko nenušautų ir nesužeistų!

Paaiškinęs policininkams, jog "reikia laikytis įstatymų, o ne paklusti įsakymams", parlamentaras kelis kartus pabrėžė esąs Seimo narys. Tačiau kelių policininkai vykdė Vadovybės apsaugos departamento įsakymą - niekam neleisti važiuoti šia gatve.

Kai R.Pavilioniui nusibodo klausytis policininkų paaiškinimų, jis spūstelėjo greičio pedalą. Automobilis šoktelėjo į priekį ir, užkliudęs policininkui A.Tomkevičiui koją, nuvažiavo Vilniaus universiteto link.

Už kelių šimtų metrų jį dar bandė stabdyti kelių policininkas Ugnius Arsoba, bet jei nebūtų spėjęs atšokti į šalį, Seimo narys būtų jį pervažiavęs. Taip R.Pavilionis prasiskynė kelią pro policininkus. A.Tomkevičiui buvo iškviesta greitoji pagalba.

Lygesnis

Įvykį matę kelių policininkai neabejoja, kad R.Pavilionis įvykdė šiurkštų eismo taisyklių pažeidimą - nepakluso policijos pareigūnams ir pabėgo iš eismo įvykio vietos. Už tokį pažeidimą numatyta bauda nuo 3 iki 4 tūkstančių litų arba vairuotojo teisių atėmimas.

Balandžio 24 dieną Švedijos ambasados automobilį vairavęs E.Labašauskas partrenkė kelių policijos jaunesnįjį inspektorių Artūrą Jauneiką. Po kurio laiko šis vairuotojas buvo nubaustas, tad "keliukai" vylėsi, kad ir Seimo nariui bus atlyginta "už nuopelnus".

Pasak sužalotojo A.Tomkevičiaus, R.Pavilionio padarytas pažeidimas "toks aiškus, kad net nėra ką aiškintis" - eismo taisyklių pažeidimą matė keletas policijos pareigūnų, o po kelių dienų ekspertai nustatė A.Tomkevičiui lengvą kūno sužalojimą.