aA
Laivo "Kursk" avarijos priežastis buvo susidūrimas su užsienio, tikriausiai JAV karinio jūrų laivyno, povandeniniu laivu. Tai pareiškė buvęs Juodosios jūros laivyno vadas admirolas Eduardas Baltinas per Maskvoje surengtą knygos "Povandeninio laivo "Kursk" žūties paslaptis" pristatymą.
Admirolas pareiškė įsitikinimą, kad Barenco jūroje Šiaurės laivyno karinių mokymų, per kuriuos nuskendo atominis povandeninis lavas "Kursk", rajone "buvo ne du, o trys Amerikos povandeniniai laivai".

E. Baltinas taip pat pabrėžė, kad "susidūrimas buvo netyčinis".

Kalbėdamas apie žuvusiųjų povandeninio laivo jūreivių iškėlimo operaciją, admirolas nesutiko su sprendimu išpjauti skyles ir per jas išimti kūnus.

"Pirma, sakė E. Baltinas, nepavyks iškelti visų jūreivių kūnus. Todėl tai bus moralinis bei psichologinis smūgis žuvusiųjų giminaičiams".

"Antra, sakė E. Baltinas, kūnų iškėlimo operacija kainuos 1/3 visų lėšų, skirtų visam laivui iškelti, tai yra 100 mln. dolerių".

E. Baltinas pasiūlė šias lėšas panaudoti pasirengimui kitais metais iškelti visą laivą, o iki to laiko jį paskelbti brolių kapu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.