aA
Trečiadienį į Komorų Federacinės Islamo Respublikos Mohelio salą, kurią kiek anksčiau užėmė užsienio pajėgos, atvyko vyriausybės kareiviai, pranešė šaltinis vyriausybėje bei pridūrė, kad keturi žmonės žuvo. Keleiviniu lėktuvu į Mohelį - mažiausią iš trijų Komorų salų - atskrido maždaug 30 karių, kurie atkovojo žandarmerijos būstinę. Pastiprinimas į salą plaukė laivu.
Žuvusieji yra du civiliai gyventojai ir du įsibrovėliai. Vienas vyriausybės pajėgų karys sunkiai sužeistas. Žmonių žūties aplinkybės kol kas neaiškios.

Anksti trečiadienį į tris Mohelio kaimus atplaukė maždaug 100 ginkluotų vyrų, vadinusių save Jungtinių Valstijų kareiviais, dalyvaujančiais tarptautinėje kampanijoje prieš terorizmą. Jie greitai užėmė svarbiausius salos objektus.

Įsibrovėlių lyderis be akcento kalbėjo prancūziškai, sakė kitas šaltinis.

Tuo tarpu diplomatai, remdamiesi oficialiais šaltiniais pagrindinėje Grand Komoro saloje, pranešė, kad 12-20 karių, tarp kurių buvo keli baltaodžiai, perėmė Mohelyje vietos saugumo pajėgų kontrolę ir platina pareiškimus, esą Komorų karinis vadovas, pulkininkas Azaly Assoumani bendradarbiauja su Osamos bin Ladeno tinklu.

Diplomatai abejojo, jog tai iš tiesų gali būti JAV kariai, Mohelyje ieškantis "Al Qaeda" narių. Jie spėjo, kad tai tikriausiai yra susiję su vietos politika.

"Tai gandai, kurie pasklido pirmomis valandomis, tačiau patikimi šaltiniai man pranešė, jog tie žmonės kalba prancūziškai", - telefonu sakė vienas Vakarų diplomatas, nors pridūrė, jog platinamuose lapeliuose tekstas yra angliškas.

Diplomatai spėjo, jog tokiais veiksmais siekiama sužlugdyti gruodžio 23 dieną planuojamą referendumą, kuriame turėtų būti patvirtinta nauja konstitucija ir išspręsta ilgalaikė krizė, saloms pradėjus skelbti nepriklausomybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.