aA
Šios savaitės pradžioje Prezidentas Valdas Adamkus išdėstė nemažai priekaištų Lietuvos ambasadoriams dėl valdininkiško požiūrio į darbą, iniciatyvumo stokos, dėl neracionalaus lėšų naudojimo.
Kokias išvadas iš šios kritikos padarė Užsienio reikalų ministerijos vadovybė ir ambasadoriai klausiame Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus, ambasadoriaus Nerio Germano.

- Prezidento priekaištai yra visiškai teisingi ir pagrįsti, tačiau atkreipčiau dėmesį, kad jie adresuoti ne tik ambasadoriams, bet ir valdininkijai, atsakingai už Lietuvos pristatymą.

Dėl lėšų naudojimo racionalumo kol kas sunku daryti kokias nors išvadas. Iki kitų metų vasario 1 d. turi būti baigtas vidaus auditas, nustatyti piktnaudžiavimai, tuomet ir bus daromi reikalingi sprendimai.

Tiesa, ministras Antanas Valionis jau dabar kreipėsi į ambasadorius nurodydamas lėšas naudoti taupiai ir pagal paskirtį. Buvo konkrečiai įvardytos neracionaliai lėšas naudojusios ambasados, pavyzdžiui, Lietuvos ambasada Graikijoje. Kita vertus, negalima teigti, kad blogas ambasadų darbas yra tendencija, esama ir nemažai gražių pavyzdžių.

- Valstybės vadovas taip pat paragino ambasadorius būti aktyvesnius, ieškoti Lietuvai naujų rinkų ir investuotojų. Kokie konkretūs sprendimai daromi, kad diplomatinės atstovybės atsisakytų ydingos pasyvumo praktikos?

- Tokie raginimai išsakyti jau ne kartą ir išvados daromos. Vis daugiau ministerijų, pavyzdžiui, Ūkio ministerija, vis aktyviai kuria specialiuosius atašė prie mūsų misijų. Jų tikslas kaip tik ir yra ieškoti naujų rinkų bei investuotojų. Kadangi ekonominė ambasadų veikla šiuo metų yra viena svarbiausių, šia tema gana griežtai su ambasadoriais žada kalbėtis ir ministras A.Valionis.

Kita vertus, negalima užmiršti, kad yra nemažai ambasadų, kuriose dirba po 2-3 diplomatus ir jie tiesiog fiziškai nespėja visko aprėpti bei nuveikti. Negalima užmiršti ir to, kad Užsienio reikalų ministerijos, taigi ir diplomatinių atstovybių finansavimas kitąmet bus 4 mln. Lt mažesnis nei šiemet. Lėšų stygius taip pat yra gana lemtingas veiksnys: kai nėra pinigų, neįmanoma išleisti reikiamo kiekio reprezentacinių informacinių leidinių, sunku organizuoti informacines kampanijas.

- Esama duomenų, kad po paskutinių paskyrimų į diplomatines atstovybes Užsienio reikalų ministerijoje atsirado konfrontacija tarp karjeros diplomatų ir politikų. Kaip tai komentuotumėte?

- Aš tokios informacijos neturiu. Jei panagrinėtume pastaruosius dviejų mėnesių paskyrimus, matytume, kad visi 15 naujųjų ambasadorių yra karjeros diplomatai. Taigi ministerija žengia labai teisinga linkme ir karjeros diplomatų nepasitenkinimo neturėtų būti. Taip, yra ir keletas vadinamųjų politinių paskyrimų, bet visais atvejais skiriama ne į ambasadorių, o į žemesnes pareigas diplomatinėse atstovybėse.