aA
Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymas gali būti sudėtingiausias derybų su ES klausimas, tačiau Lietuva neišvengiamai dėl to privalės apsispręsti ir šis sprendimas neturi būti vilkinamas. Tai trečiadienį Seime surengtoje diskusijoje dėl integracijos į Europos Sąjungą parlamentarams sakė Vyriausybės atstovai.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė
© ELTA
"Jis bus sudėtingas. Turbūt derybiškai sudėtingiausias", - apie IAE uždarymo klausimą sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Jis ir prieš tai kalbėjęs premjeras Algirdas Brazauskas pasidžiaugė, jog Lietuvai pavyko pasiekti, kad ES valstybės IAE uždarymą pripažintų ne tik Lietuvos, bet ir ES problema.

"Atsakomybė, vadinasi ir finansavimas, bus bendras", - teigė A.Valionis.

Tačiau jis pažymėjo, jog būtų "taktiškai svarbu" sprendimą dėl IAE uždarymo suderinti su Europos Komisija kaip galima greičiau ir paragino Seimui nedelsiant apsvarstyti Nacionalinės energetikos strategijos pakeitimus, numatysiančius IAE antrojo bloko uždarymą.

Seimas jau yra nusprendęs uždaryti pirmąjį IAE bloką iki 2005 metų, tačiau dėl antrojo bloko sprendimas dar nėra priimtas. Uždaryti antrąjį reaktorių ES ragina Lietuvą iki 2009-ųjų.

"ES pozicija dėl antrojo Ignalinos bloko yra aiški ir nuosekli - antras blokas turi būti uždarytas 2009 metais, o sprendimas dėl uždarymo turi būti padarytas, atsižvelgiant į Lietuvos nusimatytus derybų pabaigos terminus ir stojimo į ES tvarkaraštį", - Seimo posėdyje teigė vyriausiasis euroderybininkas, Europos reikalų komiteto prie Vyriausybės vadovas Petras Auštrevičius.

Pasak jo, sprendimas dėl IAE antrojo bloko uždarymo siejamas su Lietuvos stojimo į ES sutarčiai ratifikavimu ES valstybių parlamentuose.

Posėdyje kalbėjęs premjeras Algirdas Brazauskas pareiškė, jog Vyriausybė nesiryžta viena priimti sprendimo dėl IAE uždarymo.

"Mūsų Vyriausybė nesiryžta viena spręsti šito klausimo, nes jis yra labai didelis, daug ką apimantis, labai brangus", - teigė premjeras, paraginęs Seimą ir politines partijas bendrai priimti sprendimą dėl IAE uždarymo.

"Apsispręsti turi Vyriausybė. Aš raginu Vyriausybę priimti kaip galima greičiau derybinę poziciją", - teigė diskusijoje kalbėjusi Seimo komisijos Ignalinos regiono problemoms spręsti pirmininkė Kazimiera Prunskienė.

Lietuva tikisi baigti derybas dėl narystės ES 2002 m. pabaigoje, o nuo 2004 m. - būti pasirengusi prisiimti narystės ES įsipareigojimus.

Tuo tarpu Valdas Adamkus ragina Ignalinos atominės elektrinės (IAE) reikalus kuruojantį ūkio viceministrą Artūrą Dainių dirbti aktyviau. Tai prezidentas Valdas Adamkus pasakė trečiadienį Prezidentūroje apsilankiusiam ūkio ministrui Petrui Čėsnai, pranešė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė.

"Iš Europos Sąjungos ateina nemažų lėšų, skirtų Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, o Lietuvos pareiga - rengti konkrečius projektus, kurie pagrįstų, kaip ir kam, ir kada tos lėšos bus panaudojamos", - sakė V.Gaižauskaitė.

BNS žiniomis, praėjusią savaitę viešėdamas Belgijoje, V.Adamkus iš Europos Komisijos pirmininko Romano Prodžio ir ES plėtros įgaliotinio Gunterio Verheugeno išgirdo priekaištų, dėl Lietuvos darbo grupės IAE uždarymo klausimais neefektyvaus darbo. Šiai grupei vadovauja viceministras A.Dainius.

Antradienį finansų ministrė Dalia Grybauskaitė ir Europos Komisijos delegacijos Lietuvoje vadovas ambasadorius Michaelas Grahamas pasirašė finansinį memorandumą dėl specialiosios paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymui ir uždarymo sąlygojamų priemonių energetikos sektoriuje 2001 m. programos Lietuvai.

Pagal šį finansinį memorandumą 55 mln. eurų (198 mln. litų) Lietuvai skirs Europos Komisija iš savo biudžeto.

Šio specialiosios programos tikslas - padėti Lietuvai pasirengti narystei ES atominės energetikos ir energetikos sektoriuose.

Du IAE veikiantys sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai laikomi iš esmės nesaugiais. IAE pagamina apie 70 proc. Lietuvos elektros energijos.

Anksčiau tarptautiniai donorai yra skyrę apie 200 mln. eurų (700 mln. litų) IAE pirmojo reaktoriaus uždarymui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.