aA
Kitais metais Prezidento Valdo Adamkaus kelionių geografija turėtų apimti beveik visus pasaulio žemynus - pradedant teroristinių aktų šiemet rugsėjį nutrauktu vizitu JAV ir baigiant Australija. Tačiau, atsižvelgiant į eurointegracinius Lietuvos siekius, ateinančiais metais šalies vadovas daugiausia turėtų keliauti po Europos šalis.
Transparent globe
Prezidento patarėjo užsienio politikos reikalams Egidijaus Meilūno teigimu, antroje sausio pusėje bus pratęstas nutrūkęs vizitas JAV, kur V.Adamkus planuoja susitikti su šios šalies vadovais, tarp jų ir Prezidentu George'u Bushu, politikais, verslo atstovais.

"Vizito rugsėjį metu Prezidentas taip ir neperskaitė paskaitos apie aplinkosaugą, kurią planuojama perskaityti per vizitą sausį", - sakė jis Eltai.

Iškart iš JAV V.Adamkus vyks į Meksiką, kurią su oficialiu vizitu aplankys pirmąkart per dešimties metų šalių diplomatinių santykių laikotarpį. Numatoma, kad tiek verslo, tiek kultūros aspektu svarbią kelionę Lietuvos Prezidentas pratęs jau kaip privatus asmuo, kadangi jis kasmet tradiciškai atostogauja Meksikos Ikstapos gyvenvietėje prie Ramiojo vandenyno.

Nors Prezidentūros atstovai kol kas vengia tai patvirtinti, tačiau žinoma, kad kitų metų gegužę su oficialiais vizitais V.Adamkus lankysis Pietų Korėjoje bei Australijoje.

"Tokių planų yra, bet apie juos konkrečiau dar anksti kalbėti", - teigia E.Meilūnas.

Pasak jo, kitąmet Prezidento dėmesys bus sutelktas į integracijos į ES bei NATO reikalus.

Ispanijai perėmus pirmininkavimą ES, kovo ir birželio mėnesiais V.Adamkus yra pakviestas dalyvauti dviejuose tarptautiniuose viršūnių forumuose, skirtuose šalių kandidačių vadovams. Gegužės pradžioje Lietuvos vadovas greičiausiai vyks į Berlyną, kasmetinį NATO seminarą.

Lapkritį Prezidentas turėtų vykti į Prahoje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Šiais metais V.Adamkus taip pat daugiausia keliavo po Europą, lankėsi Indijoje, Japonijoje, su svarbiu vizitu buvo išvykęs į Rusijos sostinę Maskvą.

Išankstiniais duomenimis, kitąmet Lietuvoje lankysis Suomijos Prezidentė Tarja Halonen, pavasarį Lietuvoje į kasmetinį susitikimą tradiciškai susirinks visų trijų Baltijos valstybių vadovai.

Ateinančiais metais į Lietuvą laukiama atvykstant Austrijos bei Turkijos vadovų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.