aA
Liberalai nepritaria valdančiosios daugumos atstovų siūlymui "depolitizuoti" viceministrų pareigybę, nes tai, jų nuomone, suvaržytų būsimų Vyriausybių galimybes įgyvendinti savo politinę programą. Tai trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) pirmininkas Eugenijus Gentvilas.
Eugenijus Gentvilas
Jis komentavo antradienį Seimui pateiktas Vyriausybės ir Valstybės tarnybos įstatymų pataisas, kuriomis numatoma gerokai sumažinti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų skaičių.

Pataisose, be kita ko, numatyta, jog dabartinius politinio pasitikėjimo pagrindu skiriamus viceministrus pakeis karjeros valstybės tarnautojai - valstybės sekretoriai ir sekretoriai. Pasikeitus Vyriausybėms ir atsistatydinus ministrams, jie liktų ir toliau dirbti savo postuose.

Pataisas Seimui pateikė vidaus reikalų ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis.

E.Gentvilo nuomone, valdančiosios socialdemokratų ir socialliberalų daugumos atstovai tokiu būdu "bando savo žmones padaryti amžinais pareigūnais". "Galbūt jie jaučia artėjantį savo galą", - svarstė opozicinės partijos lyderis.

"Tai gali sudaryti rimtų sunkumų naujai Vyriausybei vykdyti savo programą", - pridūrė spaudos konferencijoje dalyvavęs LLS valdybos narys ir Seimo liberalų frakcijos seniūno pavaduotojas Eligijus Masiulis.

Liberalų nuomone, įstatymo pataisose numatytą ilgalaikę Valstybės veiklos strategiją turėtų rengti ne tik Vyriausybę suformavusios valdančiosios partijos, bet ir visos politinės jėgos, siekiant atspindėti joje visų grupių interesus.

Vidaus reikalų ministras J.Bernatonis tikisi, kad Seimas minėtas pataisas priims iki kitų metų kovo.

Pataisos įsigaliotų, kai jas priimtų Seimas ir pataisų projektą pasirašytų prezidentas.

Joms įsigaliojus, pasak J.Bernatonio, viceministrai turėtų dalyvauti konkursuose pareigoms užimti.

Dabartiniai ministrai ir viceministrai buvo paskirti remiantis politiniu valdančiosios daugumos socialdemokratų ir socialliberalų susitarimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.