aA
Nepriklausomybės akto signataras, buvęs Lietuvos centro sąjungos (LCS) pirmininkas Romualdas Ozolas ragina Lietuvos valdžią inicijuoti tautos suverenitetą Europos Sąjungoje apsaugančių teisės aktų kūrimą. R.Ozolas teigia, jog ES konstitucijos kūrimas rodo, kad Sąjunga laipsniškai virsta į vieningą valstybę, todėl iškyla šalies teisės laisvai spręsti apie savo ateitį išsaugojimo klausimas.
Romualdas Ozolas
Romualdas Ozolas
© "Lietuvos žinios"
"Lietuvai tapus ES nare, jos suvereniteto garantija būtų aiškiai teisės aktuose užfiksuota šalies išėjimo iš ES galimybė ir mechanizmas, be to,Lietuvos Konstitucijoje ateityje privalo likti straipsnis apie Lietuvos suverenitetą ir jo priklausymą tautai", - sakė politikas.

Pasak jo, Lietuva turi turėti išstojimo iš ES galimybę, kuri leistų apsaugoti gyvybinius šalies interesus ir išvengti suverenių galių pažeidimo.

"Pavyzdžiui, ES gali nustatyti, kiek procentų imigrantų turi priimti kiekviena šalis narė. Jeigu toks sprendimas vokiečiams bus priimtinas, o mums ne, kokių veiksmų galėtume imtis?", - svarstė R.Ozolas.

Jo siūlymu, Lietuvos Konstitucija turėtų būti papildyta nuostatomis, kuriuose būtų numatyta, kas prižiūrės ES sutarties vykdymą, konstatuos pažeidimus bei neatitikimus ir dėl jų kreipsis į teismą.

"Šiuo metu Lietuvos teisės aktai nenumato, kas galės reikšti pretenzijas dėl ES įsipareigojimų nevykdymo bei vesti bylas su Briuseliu dėl atsiskyrimo sąlygų", - sakė buvęs LCS pirmininkas.

Lietuva tikisi baigti narystės derybas kitais metais ir prisiimti narystės įsipareigojimus nuo 2004-ųjų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.