aA
Per kiekvienus rinkimus į rinkėjų širdis beldžiasi kandidatai su dėmėmis biografijoje. Artėjantys savivaldos rinkimai – ne išimtis. O dabar paaiškėjo, kurios partijos į rinkimus siunčia gausiausią teistų kandidatų desantą.
Teisti kandidatai ateina jūsų valdyti: kur jų daugiausia?
© DELFI / Tomas Vinickas

Atvirų duomenų analizės portalo freedata.lt skelbiamais duomenimis, rinkimams registruoti iš viso 266 teistumą deklaravę kandidatai. Oficialūs duomenys atskleidžia ir šioje srityje „pirmaujančias“ partijas, ir labai originalius kai kurių politikų paaiškinimus dėl savo teistumo.

Lyderiai: Darbo partija ir „tvarkiečiai“

Pagal šį statistinį rodiklį „pirmauja“ Darbo partija. Jos sąrašuose – 50 teistumą deklaravusių kandidatų. Tai sudaro 2,86 proc. visų rinkimuose kandidatuojančių „darbiečių“. Nedaug atsilieka partija „Tvarka ir teisingumas“. Jos gretose – 40 teistų kandidatų arba 2,29 proc. visų partijos pretendentų į savivaldybių tarybas. Treti – socialdemokratai su 27 teistais kandidatais. Tiesa, beveik pustrečio tūkstančio kandidatų iškėlusioje partijoje tai sudaro gerokai mažesnę proporciją – 1,08 proc.

Toliau – konservatoriai su 22 teistumą deklaravusiais kandidatais. Penktą ir šeštą vietas dalijasi Liberalų sąjūdis ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – šios partijos į rinkimus siunčia po 19 teistų politikų. Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga – septinta su 18 teistų kandidatų. Lietuvos liaudies partijos gretose – 15 kandidatų su teistumu.

Teisti už „kovą prieš judaizmą“ ir „tautos gynimą“

Kandidatai, deklaruodami teistumą, turi teisę savaip pateikti informaciją apie tai, už kokius darbus išgirdo apkaltinamąjį teismo nuosprendį. O išradingumo čia netrūksta.

Štai vienas dusyk teistas kandidatas labai savotiškai apibūdina savo antrąjį teistumą: „2006 m. marionetinės valdžios politiniais motyvais nuteistas už kovą prieš judaizmo įsigalėjimą Lietuvoje.“

Yra ir tokių, kurie rinkėjams teigia buvę nuteisti už „lietuvių tautos garbės ir orumo gynimą“ bei kitus menamus žygdarbius.

Panevėžio kandidatai pateisina stereotipus

Tarp miestų bene labiausiai išsiskiria Panevėžys, o jei tiksliau – Lietuvos liaudies partijos sąrašas. Čia, freedata.lt duomenimis, į miesto tarybą pretenduoja net 10 teistumą deklaravusių šios partijos kandidatų. Šiauliuose teisti politikai valdžios siekia „darbiečių“, „tvarkiečių“ ir jau minėtos Liaudies partijos sąrašuose. Dar trys teisti kandidatai – nacionalisto Mindaugo Gervaldo susivienijime „Prieš korupciją“.

Vilniuje teistumą biografijoje turinčių kandidatų, freedata.lt duomenimis, tėra 7. Tiesa, tarp jų – du kandidatai į merus: socdemas Gintautas Paluckas ir dabartinis sostinės vadovas Artūras Zuokas.

Su visa teistų kandidatų savivaldos rinkimuose statistika susipažinti galite paspaudę šią nuorodą.

Partijos-lyderės pagal teistų kandidatų skaičių
Partijos-lyderės pagal teistų kandidatų skaičių
© Freedata.lt
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.