Tikras mėlynasis skonis
Skiriamieji pelėsiai mėlynajam sūriui suteikia unikalų skonį. Nors daugelis mėlynąjį sūrį įvardina kaip epikūriškąją palaimą, kitus atbaido žaliai mėlyna jo spalva.
Jūs ne visuomet galite suvokti, kad geros kokybės mėlynasis sūris gali būti stebinančiai subtilus, labai švelnus ir įvairių kitų formų, kurios suteikią neapsakomą pasimėgavimo šia sūrių šeima malonumą. Kaip gi ten pakliūna mėlynumas
Priklausomai nuo to, kuri sūrio rūšis yra kuriama, sūrio amatininkai į karvės pieną arba varškę įberia Penicillium Roqueforti arba Penicillium Glaucom. Tuomet, kai sūris pradeda nokti, jame praduriamos skylės orui, kad šis skatintų pelėsio augimą.
Bleu d’Auvergne sūris
Bleu d’Auvergne sūris, kuris kilęs iš Prancūzijos kaimo, gali pasigirti mėlynųjų kraujagyslių gausa ir švelniu, tačiau intensyviu skoniu, kurį taip dievina mėlynojo pelėsio gerbėjai. Nuovokaus skonio asmenys šį gerbiamo vardo sūrį teigia turint dobilų, laukinių gėlių ir laukinių svogūnų, kuriais minta karvės, skonį.
Pusiau švelnus Bleu d’Auvergne gaminamas, pasitelkiant šimtmečių senumo technikas. Dėl dėmesio kokybei negalimi jokie kompromisai. Šis sūris tinka tiek užkandžiams, tiek maisto gaminimui.
Maksimaliam pasimėgavimui:
Truputį stipresnio skonio Bleu d’Auvergne puikiai tinka įvairiems receptams ir salotoms. Priešingai nei kai kurie kiti mėlynieji sūriai, Bleu d’Auvergne tinka valgyti su saldumynais, šviežiais vaisiais ir desertiniu vynu. Šiuo sūriu galite pašvelninti šviežiai pagaminto acto rūgštumą.
Gorgonzola
Italijos vardo mėlynasis sūris yra puikaus skonio brangenybė, gaminama Lombardy regione, kuris ribojasi su Šveicarija. Pradėdami vakarinio pieno varške, sūrio gamintojai leidžia jam išdžiūti ir tuomet prideda kito ryto melžimo varškės. Taip suformuojami du Gorgonzola sūrio sluoksniai.
Dvi Gorgonzola rūšys – Dolce (saldus) ir Mountain (išlaikytas) savo mėlynąsias gyslas įgyja su rūpestingų sūrio gamintojų pagalba. Nokimo proceso metu jie dažnai varto šiuos 15-22 kg svorio sūrio gabalus ir naudodami varinę vielą jį bado taip padarydami skyles pelėsiams.
Maksimaliam pasimėgavimui:
Dolce Gorgonzola yra saldus su kreminiu “įdaru” (vidumi) ir lipnia žieve, kuri šį švelnų mėlynąjį sūrį paverčia nuostabiu priedu prie makaronų su šviežiais pomidorais.
Mountain Gorgonzola turi trapią, sausesnę tekstūrą ir stiprų skonį, kuriuo geriausiai galima mėgautis, valgant drauge su slyvomis, vynuogėmis ir saldžiaisiais vynais.
Abi Gorgonzola rūšys puikiai tinka salotoms, nors kai kurie ekspertai rekomenduoja patiekti sūrį atskirai. Taip patirsite visą jo skonio poveikį.
Great Hill Blue: supelijęs su skiriamuoju ženklu
Great Hill Blue – mėlynasis sūris, gaminamas Marion mieste, Masačiūsetso
valstijoje - gali pasigirti išskirtiniu švelniu, kreminiu skoniu su šiek tiek aštriu kvapu. Great Hill naudojasi tuo pačiu pelėsiu, kuris naudojamas gaminant Roquefort’ą ir jis yra vienintelis nehomogenizuotas sūris, gaminamas JAV. Pagamintas naudojant tradicines technikas ir tuomet šešis mėnesius brandinamas, galutinis produktas yra maždaug 3,5 kilogramų ratilas, kuris sudėtyje neturi baliklių, spalvinių ir kitų dirbtinių priedų.
Maksimaliam pasimėgavimui:
Great Hill Blue rudeniniams vaisiams, tokiems kaip obuoliai ar kriaušės prideda švelniai aštrų akcentą.
Pasilinksminimų metu patiekite sūrį drauge su vynuogėmis.
Nuostabiai tinka su šviežiomis bandelėmis ar salotomis.