aA
Nuo didingo anlgliškojo Stiltono iki saldžiojo Mascarpones – visa plati sūrių skalė kyla iš vieno bendro ingrediento: pieno. Tai kodėl gi tuomet visų sūrių skonis ne vienodas? Tiesa ta, kad skirtingo pieno ir skonis skirtingas. Tačiau nesvarbu, ar naudojamas karvės, ožkos ar avies pienas, tikrasis sūrių gaminimo menas prasideda tuomet, kai pradeda formuotis varškė.
Sūris Great Hill Blue
Specializuota sūrio gaminimo technika drauge su gamtos, laiko ir unikalios kultūros pagalba perduodamos iš kartos į kartą. Todėl tarp pagrindinių pasaulio sūrių kategorijų egzistuoja tokie dideli skirtumai.

Tikras mėlynasis skonis

Skiriamieji pelėsiai mėlynajam sūriui suteikia unikalų skonį. Nors daugelis mėlynąjį sūrį įvardina kaip epikūriškąją palaimą, kitus atbaido žaliai mėlyna jo spalva.

Jūs ne visuomet galite suvokti, kad geros kokybės mėlynasis sūris gali būti stebinančiai subtilus, labai švelnus ir įvairių kitų formų, kurios suteikią neapsakomą pasimėgavimo šia sūrių šeima malonumą. Kaip gi ten pakliūna mėlynumas

Priklausomai nuo to, kuri sūrio rūšis yra kuriama, sūrio amatininkai į karvės pieną arba varškę įberia Penicillium Roqueforti arba Penicillium Glaucom. Tuomet, kai sūris pradeda nokti, jame praduriamos skylės orui, kad šis skatintų pelėsio augimą.

Bleu d’Auvergne sūris

Bleu d’Auvergne sūris, kuris kilęs iš Prancūzijos kaimo, gali pasigirti mėlynųjų kraujagyslių gausa ir švelniu, tačiau intensyviu skoniu, kurį taip dievina mėlynojo pelėsio gerbėjai. Nuovokaus skonio asmenys šį gerbiamo vardo sūrį teigia turint dobilų, laukinių gėlių ir laukinių svogūnų, kuriais minta karvės, skonį.

Pusiau švelnus Bleu d’Auvergne gaminamas, pasitelkiant šimtmečių senumo technikas. Dėl dėmesio kokybei negalimi jokie kompromisai. Šis sūris tinka tiek užkandžiams, tiek maisto gaminimui.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Sūris Gorgonzola

Truputį stipresnio skonio Bleu d’Auvergne puikiai tinka įvairiems receptams ir salotoms. Priešingai nei kai kurie kiti mėlynieji sūriai, Bleu d’Auvergne tinka valgyti su saldumynais, šviežiais vaisiais ir desertiniu vynu. Šiuo sūriu galite pašvelninti šviežiai pagaminto acto rūgštumą.

Gorgonzola

Italijos vardo mėlynasis sūris yra puikaus skonio brangenybė, gaminama Lombardy regione, kuris ribojasi su Šveicarija. Pradėdami vakarinio pieno varške, sūrio gamintojai leidžia jam išdžiūti ir tuomet prideda kito ryto melžimo varškės. Taip suformuojami du Gorgonzola sūrio sluoksniai.

Dvi Gorgonzola rūšys – Dolce (saldus) ir Mountain (išlaikytas) savo mėlynąsias gyslas įgyja su rūpestingų sūrio gamintojų pagalba. Nokimo proceso metu jie dažnai varto šiuos 15-22 kg svorio sūrio gabalus ir naudodami varinę vielą jį bado taip padarydami skyles pelėsiams.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Dolce Gorgonzola yra saldus su kreminiu “įdaru” (vidumi) ir lipnia žieve, kuri šį švelnų mėlynąjį sūrį paverčia nuostabiu priedu prie makaronų su šviežiais pomidorais.

Mountain Gorgonzola turi trapią, sausesnę tekstūrą ir stiprų skonį, kuriuo geriausiai galima mėgautis, valgant drauge su slyvomis, vynuogėmis ir saldžiaisiais vynais.

Abi Gorgonzola rūšys puikiai tinka salotoms, nors kai kurie ekspertai rekomenduoja patiekti sūrį atskirai. Taip patirsite visą jo skonio poveikį.

Great Hill Blue: supelijęs su skiriamuoju ženklu

Great Hill Blue – mėlynasis sūris, gaminamas Marion mieste, Masačiūsetso

Sūris Great Hill Blue

valstijoje - gali pasigirti išskirtiniu švelniu, kreminiu skoniu su šiek tiek aštriu kvapu. Great Hill naudojasi tuo pačiu pelėsiu, kuris naudojamas gaminant Roquefort’ą ir jis yra vienintelis nehomogenizuotas sūris, gaminamas JAV. Pagamintas naudojant tradicines technikas ir tuomet šešis mėnesius brandinamas, galutinis produktas yra maždaug 3,5 kilogramų ratilas, kuris sudėtyje neturi baliklių, spalvinių ir kitų dirbtinių priedų.

Maksimaliam pasimėgavimui:

Great Hill Blue rudeniniams vaisiams, tokiems kaip obuoliai ar kriaušės prideda švelniai aštrų akcentą.

Pasilinksminimų metu patiekite sūrį drauge su vynuogėmis.

Nuostabiai tinka su šviežiomis bandelėmis ar salotomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.