aA
Pradedame seriją straipsnių, kurie supažindins jus su puikiu produktu - sūriu. Pateiksime trumpą sūrių gamybos istoriją, pristatysime pačius populiariausius ir garsiausius pasaulio sūrius, kurių jau galima rasti ir mūsų didžiosiose parduotuvėse.
Sūriai
Sūriai
Daugeliui iš mūsų gal atrodo keista, kaip galima valgyti "bjauriai dvokiantį" ir dar supelijusį sūrį, tačiau žinovai gali patvirtinti - tai iš tiesų delikatesas, puikiai tinkantis prie gero vyno taurės. Taigi - susipažinkime ir lavinkime savo skonį.

Pirmasis žingsnis

Pirmoji sūrio gamybos stadija yra stulbinančiai panaši, gaminant visas sūrio rūšis. Reikia tam tikro kiekio pieno, šilumos ir aktyvių kultūrų, kurios skatintų koaguliaciją. Tuomet pridedama dar viena medžiaga, nuo kurios iš pieno proteinų pradeda formuotis varškė. Galiausiai mišinys trumpam paliekamas.

Antrasis žingsnis

Priklausomai nuo to, kokia sūrio rūšis gaminama, antroji stadija sūrio gamintojams suteikia galimybę sukurti įvairias sūrio tekstūras. Šios stadijos metu masė rūpestingai maišoma ir pjaustoma varškė (rankomis arba į grėblį panašiu įrankiu). Tuomet išsiskiria pieno spalvos skystis – išrūgos.

Trečiasis žingsnis

Jei sūris turi būti kietesnis, sūrio gamintojas turi smulkiai supjaustyti varškę, kad išsiskirtų kuo daugiau išrūgų. Kai kuriems sūriams, pavyzdžiui šveicariškam Emmental, šioje stadijoje varškė yra šildoma, o nenokinamiems sūriams, pavyzdžiui Mozzarella, varškė šildoma ir tuomet tąsoma, kad susikurtų unikali “guminė” tekstūra. Visiškai nenokinamiems sūriams tai yra gamybos proceso pabaiga.

Ketvirtasis žingsnis

Tiems sūriams, kurie yra brandinami ar fermentuojami, siekiant specialių savybių proceso, vadinamo “nokimu”, metu turi atsitikti dar nemažai dalykų. Sūdymas, spaudimas, badymas, “plovimas” ar purškimas specialiomis bakterijomis ar kitais natūraliais pelijimą skatinančiais reagentais, paveikia skonio vystymąsi. Svarbiausia, kad sūrio gamintojai vaidina Motiną gamtą kontroliuodami drėgmę, temperatūrą ir tam tikrą laiko tarpą praleisdami žiūrint, kaip noksta sūris.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.