aA
Lietuva ir nebūdama NATO ar Europos Sąjungos nare gali būti įtakinga "moralios" politikos atstovė. Anot Williamo F. Davnie, dalyvavusio "Atgimimo" diskusijoje, "po Rugsėjo 11-osios įvykių atrodė, kad niekas nekreipia dėmesio mažoms šalims.
Romualdas Ozolas
Romualdas Ozolas
© ELTA
"Atrodė, kad tik JAV, Didžioji Britanija atlieka tam tikrą vaidmenį. Dar Vokietija, galbūt Prancūzija, kuri, kita vertus, turi savotišką politiką NATO atžvilgiu. Tačiau po kiek laiko ir mes Amerikoje, kalbu kiek su ironija, įsisąmoninome, kad be mažų šalių mes neapsieisime".

"Lietuva gali pasidalyti savo sudėtingos istorijos patirtimi", sakė JAV Ambasadoriaus pavaduotojas. "Tačiau jos, kaip Islandijos ar Norvegijos ar Liuksemburgo balsas nelabai garsus. Tačiau Lietuvos balsas bus labiau girdimas, kai ji taps NATO ir ES nare". Tuo tarpu R. Ozolas diskusijoje prieštaravo teiginiui, kad tik tapusi NATO ir ES nare Lietuva gali pasidaryti įtakinga. "Sutinku, kad JAV galybė Afganistane buvo efektyviai pademonstruota. Tikrai pasaulyje nėra galingesnių nei JAV. Tačiau tai tik pradžia tų dalykų, kurie toliau vyks. Mano manymu, toliau vyks JAV atsitraukimas. Savo gerą veidą JAV bandys išsaugoti perkeldama visas problemas į tarptautinių organizacijų sprendimo lygmenį.

Jeigu JAV norės efektyviai spręsti pasaulio problemas, ji, anot R. Ozolo, turės naudotis jau esamomis organizacijomis. "Todėl Lietuva ypač po rugsėjo 11 - osios gali pasireikšti kaip valstybei, kuriai jėga nelygu teisei. Ji gali tarpininkauti valstybėms, turinčioms tarpusavio santykių problemų, kad jos būtų perkeltos į tarptautinių organizacijų lygemį. Tuomet didesnės garantijos, kad mažesniosios ir silpnesniosios interesai nebus paminti".

Anot R. Ozolo, Lietuva galėtų tarpininkauti Rusijai ir Čečėnijai, nes kol derybos vyks Maskvoje, tol jos bus neteisingos.

Prof. V. Landsbergis taip pat argumentavo, kad Lietuva jau daro tam tikrą įtaką. Profesoriaus manymu, Lietuva sugebėjo Ignalinos atominės elektrinės uždarymą padaryti visos Europos Sąjungos problema, ir už uždarymą mokės ne viena Lietuva, o visos ES valstybės. "Ir tai ji sugebėjo padaryti būdama tik valstybė kandidatė. O be to parodė pavyzdį pačiai Europos Sąjungai, kaip spręsti sovietinius reaktorius turinčių atominių elektrinių, esančių kitose valstybėse kandidatėse į ES, uždarymo problemas", sakė V. Landsbergis.