aA
Per Šv. Kalėdas, Naujuosius metus ar gimimo dieną dauguma mūsų pagalvoja apie tai: kas aš esu, ką esu pasiekęs? Panašūs klausimai sau ne vieną vienišą žmogų pastūmėja net į savižudybę. Remiantis liūdna statistika (1991 – 1996 m. savižudybių rodikliai Lietuvoje pakilo 74%), seniai žinoma, kad savanoriškai atsisveikinti su gyvenimu žmonės ryžtasi būtent per visuotines šventes ar savo gimtadienį.
Liūdna persona
Psichologijos centro “Person premier” psichologė Erika Beržinienė teigia, kad nors žmogus gimsta ir miršta vienas, o kontaktai su kitais gyvenimo eigoje kartais tiesiog erzina, poreikis artimiems ryšiams yra užprogramuotas žmogaus genuose ir jo nenuslėpsi.
Liūdnas vyriškis

Psichologai primena, kad vieniši yra ne tik tie žmonės, kurie gyvena vieni, bet ir tie, kurie gyvena šeimose, kuriose jaučiamas tarpusavio susvetimėjimas. “Kai gyveni tarp žmonių” - sako psichologė E. Beržinienė, ”vienišumo jausmus pripažinti sau dar sunkiau, jau nekalbant apie tai, kaip sunku juos išsakyti kitiems, nes juk turi šeimą, tėvus, draugus…”

Vengdami vienišumo jausmų, daugelis žmonių veja šalin mintis apie šventes, atidėlioja prieššventinę ruošą, dovanų pirkimą (jas dažniausiai perka paskutinėmis dienomis) ir švenčių metu būna liūdni ir suirzę.

Ką daryti, kad šventės linksmintų, gerai nuteiktų ir būtų laukiamos?

Liūdna

Psichologijos centro “Person premier” specialistai pataria laisvai jaustis tarp aplinkui supančių žmonių ir nevaizduoti nuskriausto bei nelaimingo. Žmonės nemėgsta greta esančių niurzgalių. Kita vertus, būtina skirti laiko savianalizei ir atsakyti į vienintelį klausimą: “kodėl aš likau vienas?”.

Niekas negali savęs priversti būti kitokiu, nei yra, net jei artėja šventės ir laikas švęsti, o ne liūdėti. Sunku, o dažnai ir neįmanoma save priversti jaustis kitaip. Vienišas ar nelaimingas žmogus neretai tiesiog negali elgtis kitaip, nors ir labai norėtų. Tuo tarpu aplinkiniai iš jo reikalauja, kad jis nusišypsotų, išlaisvėtų ir baigtų niurzgėti.

Vienišumo jausmus įveikti padeda artimas ir nevertinantis bendravimas su žmonėmis. Bendraudami su žmonėmis mes pasijuntame reikalingi, mėgiami, pagaliau išgirsti. Tada ir norisi padaryti ką nors gražaus, gero, kad aplinkiniai džiaugtųsi tavo buvimu šalia.

Kur surasti tokius žmones, kurie mokėtų klausytis?

Liūdna mergaitė

Visame pasaulyje populiarios bendravimo grupės. Tokio pobūdžio grupes galima rasti ir Lietuvoje.

Į šias grupes renkasi žmonės, norintys pagerinti savo bendravimą šeimoje, darbe, draugų tarpe, sumažinti įtampą bendraujant, sustiprinti pasitikėjimą savimi.

Užsiėmimų metu dalyviai diskutuoja, atlieka psichologinius pratimus, filmuojasi įvairiose bendravimo situacijose ir jas analizuoja. Mokomasi elgtis konfliktinėse situacijose, valdyti savo ir kito žmogaus pyktį, korektiškai kritikuoti, išreikšti savo nepasitenkinimą, įtikinamai kalbėti, valdyti pokalbį, diskutuoti ir pan.

Liūdnas žaislas

Artėjant šventėms, visiems kurie jaučiasi vieniši, psichologai siūlo stiprybės ir ryžto ieškoti einant į gatves, kavines ar kino teatrus, kur šurmuliuoja žmonės ir gyvenimas. Šeimose gyvenantiems ir linksmai šventėms besiruošiantiems žmonėms siūlome nepamiršti draugų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių per šventes gali likti vieni ir visų užmiršti. Pakvieskime juos pasitikti Šv. Kalėdas ir Naujuosius kartu, taip parodydami, kad jie yra reikalingi ir laukiami Jūsų namuose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.