aA
Iki egzaminų maratono liekant šimtui dienų mokyklose kasmet organizuojama šimtadienio šventė. Anksčiau kardelių įteikimu mokytojams ir direktoriaus kalbomis pasibaigdavusi kukli vakaronė dabar išaugo į pusnuogių, nuo alkoholio ir cigarečių apsvaigusių abiturientų šėliones, kurių nesukontroliuoja net mokytojai.
Kas vyksta, kai nemato tėvai: į mokyklą – kaip į <em>porno</em> filmą
© Asmeninio albumo nuotr.

„Šimtadienis pas mus – didesnė šventė nei išleistuvės. Išleistuvės yra tokia rami, oficiali šventė, kai visi verkia ir gailisi prabėgusių dienų. Šimtadienis – tarsi paskutinis vakarėlis prieš pasiruošimą egzaminams. Nekalbu apie oficialų minėjimą, kuris vyks dieną. Vakare mes atskirai, be mokytojų, nuomosimės naktinį klubą, o ten, kaip pasakojo vyresnieji, būna šėlsmo iki paryčių“, – šimtadienio šventimo planais dalijosi abiturientė Monika.

Grandiozinės šventės baigiasi net mirtimi

Tiesa, ji pamena, kad šimtadienio šventė jos mokyklos abiturientams ne visuomet baigėsi sėkmingai. Vienais metais iš antro naktinio klubo aukšto persisvėrusi per turėklus iškrito mergina. Dėl patirtų traumų abitūros egzaminus ji laikė tik kitąmet. Kitą kartą šimtadienio dieną užsimušė ant motociklo sėdėjusi mergina. Tądien įprasta abiturientams originaliai atvykti į mokyklą, o minėta mergina susigundė su motociklininku pasivažinėti jau po oficialios šventės pabaigos. Deja, ši kelionė baigėsi tragiškai.

„Visko būna. Aišku, liūdna, labai liūdna, reikia saugoti save. Bet tokios nelaimės gali nutikti bet kokiame vakarėlyje. Manau, tai, kad viskas nutiko šimtadienio dieną – tik sutapimas“, – sakė mergina.

Nors jos gimnazijoje šimtadienis bus švenčiamas tik vasario viduryje, ji pasakoja jau sugalvojusi, ką apsirengs, žino, kokį ir kur makiažą darysis, jau sugalvojo ir kaip šukuosis plaukus.

„Šimtadienio šventę mūsų mokykloje organizuoja vienuoliktokai, renginio metu dvyliktokai turi parodyti kažkokį pasirodymą, tad dažniausiai visi bendraklasiai persirengia pagal kažkokią temą. Vienais metais vienos klasės vaikinai persirengė kareiviais, merginos – medicinos seselėmis, kita klasė apsimetė velniais ir angelais, yra buvę ir kad merginos persirengia stiuardesėmis, jūreivėmis, nuotakomis. Aišku, kad dažniausiai kostiumai gerokai patrumpėja, o jų iškirptės – pagilėja. Tądien į mokyklą galima ateiti ir su trumpais sijonais, ir su prisegamomis kojinėmis – visi supranta, kad yra šventė ir tai – tik kostiumai“, – buvo įsitikinusi mergina.

Viešai geria alkoholį – nesustabdo net mokytojai

Tiesa, su tokiu jos požiūriu nėra linkusi sutikti Panevėžyje esančios gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja. Ji tikina, kad šimtadienio dieną mokytojai neretai neturi, kur dėti akių – abiturientės atrodo iššaukiančiai, mokykloje viešai geriamas alkoholis, siautėjantys abiturientai trikdo kitų klasių darbą.

„Žinokit, baisu, kas vyksta. Matome, kad geria jie alkoholį mokykloje. Pavyzdžiui, jei būna persirengę kareiviais, iš metalinių gertuvių, medikais – iš vaistų buteliukų. Esą taip gydo. Nežinau, manęs net juokas nebeima“, – pasakojo pedagogė.

Ji patvirtino, kad šimtadienio dieną abiturientės nevengia atrodyti itin seksualiai – esą kartais atrodo, kad net specialiai pasirenka tokią pasirodymo temą, kad galėtų kuo labiau išsirengti.

„Aišku, kad man tai yra nepriimtina. Savo auklėjamai klasei niekada neleidžiu taip persistengti, bet ką darysi, jei sutarus temą, pavyzdžiui, atostogos, merginos ateina su liemenėlėmis ir tarsi iš retų lapų padarytais sijonais?“, – retoriškai klausė mokytoja.

Ji mano, kad rengiantis bet kokiai mokyklinei šventei tėvų vaidmuo yra labai svarbus.

„Aš nemanau, kad visi šiuolaikiniai vaikai – baisūs. Juk ir mums turbūt kartais gėda pasižiūrėti į jaunystės nuotraukas. Manau, kad nuo tos gėdos ir galėtų apsaugoti tėvai. Pakontroliuoti, paaiškinti, kas dera mokykloje, o kas – namuose ar miegamajame“, – DELFI sakė mokytoja.

Tampa panašios į švenčiančias mergvakarius

Tai, kad abiturientai šimtadienių metu rengiasi vis drąsiau, pastebi ir karnavalinių kostiumų nuomos salono „Kūrybingas laisvalaikis“ vadovė Asta Virbickienė.

„Šiuolaikinės paauglės rengiasi labai drąsiai. Žinoma, yra išimčių, tačiau daug jaunų merginų tikrai ieško trumpų, aptempiančių ir figūrą išryškinančių arba trumpų pūstų suknelių“, – DELFI sakė ji.

A. Virbickienė pripažino, kad tam tikri abiturienčių aprangos deriniai jai kartais primena mergvakarius švenčiančių merginų aprangą.

„Gyvenu senamiestyje, tad matau, kaip abiturientės vaikšto apsirengusios. Tačiau aš asmeniškai nepamenu, kad šimtadieniui mokinės nuomotųsi labai iššaukiančius drabužius. Gal jos tiesiog nori sutaupyti, todėl puošiasi pačios“, – spėjo ji.

Tiesa, klientų jai jau netrūksta. A. Virbickienė patikino, kad prieš 4-6 metus atradę drabužių nuomos salonus dabar lietuviai juose lankosi itin noriai.

„Dabar žmonės ieško originalesnių drabužių. Žinoma, kaina irgi vaidina ne paskutinį vaidmenį – proginės suknelės kainuoja šimtus litų, o nuomotis jas yra kur kas pigiau“, – svarstė verslininkė.

Nuo kūno apnuoginimo atkalbinėja

Dviems karnavalinių kostiumų nuomos salonams „Tėjos salonas“ Vilniuje ir Klaipėdoje vadovaujanti Inga Kunejienė patikino, kad nors atvirų drabužių abiturientės ir ieško, stengiamasi, kad jos jų rastų kuo mažiau.

„Jaunimas mokosi iš to, ką mato. Jei žiniasklaida tam, kad suvirpintų žiūrovus, jiems rodo merginas su trumpais sijonais ir giliomis iškirptėmis, siekia padaryti kuo didesnius skandalus, tai ir jaunimas daro lygiagrečiai tą patį. Mūsų požiūris, drabužių linija yra tokia, kad pernelyg neskatiname seksualių tarnaičių ir viso kito. Nors klausia, neturime ir jokių sado-mazo skyrelių. Gal tai kažkam ir patinka, iš to uždirba, prašome, bet aš pati turiu tris vaikus ir nenorėčiau, kad jie eitų šia linkme. Norėčiau, kad net jiems atėjus į tokį saloną juos pamokytų ir padėtų suprasti, kur yra padorumo riba“, – patikino ji.

Anot jos, nors abiturientai kasmet ieško panašių kostiumų, kažkokių pasikartojančių tendencijų nematyti. Kadangi šimtadienis visose mokyklose yra organizuojamas ne tą pačią dieną, tolygiai pasiskirsto ir lankytojų srautas.

Abiturientų antplūdžio nejaučia

Kaune esančiam karnavalinių drabužių nuomos salonui „Burtė“ vadovaujantis Nerijus Karvelis patikino, kad jų salone apsilankančios klientės itin atvirų drabužių neieško. Populiaresnės – prabangios, šventinės suknelės.

„Šiuo metu daug klientų neturime. Sakome, kad tiesiog baigėsi sezonas, nes pas mus besilankantys žmonės kostiumus dažniausiai nuomojasi žiemos šventėms. Tad anšlago tikrai nėra, nors pastebėjome, kad moksleiviai dažniausiai kažkokių įdomesnių drabužių linkę ieškoti likus visai mažai laiko iki pačios šventės. Kadangi šimtadieniai dažniausiai vyksta vasario pradžioje, gal dar ne metas“, – spėjo verslininkas.

Anot minėtame salone dirbančios Birutės, Kaune įdomesnius šimtadienius daro vos 3-4 mokyklos, tad ir susidomėjimo karnavaliniais kostiumais kol kas nėra.

„Praėjusiais metais, pavyzdžiui, jautėme susidomėjimą istoriniais kostiumais. Šimtadieniuose Kaune populiaru ne dvyliktokams persirengti kažkuo, o daryti pasirodymus, kurių metu gal ir reikia vieno ar kito herojaus, jam dažniausiai ir nuomojami drabužiai ar aksesuarai“, – patikino ji.

Anot Birutės, drąsiausiai persirengti mėgsta tie, kurie žada kažką švęsti draugų kompanijoje, tačiau jei šventė vyksta mokykloje ar darbovietėje – kauniečiai renkasi kuklesnį aprangos variantą.

„Visi galvoja, kur eina. Viena yra mergvakaris, kita – šimtadienis, kur neretai dalyvauja ir tėvai. Tikrai nėra taip, kad abiturientai eitų apsirengę bet kaip“, – patikino ji.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.