aA
Stacks of Money
Niekur nedirbantys vyriškiai fiktyviai tapo Kauno bendrovės "Jukverta" direktoriumi bei finansininku. Jie turėjo banke paimti į bendrovės sąskaitą apgaule pervestus pinigus.

Manoma, kad šiai aferai vadovavo keli asmenys, tarp kurių yra buvę įtakingi vieno jau žlugusio banko darbuotojai.

Sukčių gaujos vadeivas tikimasi sulaikyti artimiausiu metu.

Manoma, kad prie šio nusikaltimo yra prisidėjęs ir Kaune gyvenantis advokatas, o anksčiau buvęs prokuroras Antanas Danielius, kuris padėjo paimti pinigus iš sąskaitos banke.

Nusikaltėliai veikė pagal labai kruopščiai parengtą planą. Iš pradžių jie įkūrė fiktyvią bendrovę "Jukverta", kuriai vadovavo statytiniai. Po to Lietuvos žemės ūkio banko Kauno skyriuje buvo atidaryta sąskaita.

Šių metų gruodžio 12 dieną pagal suklastotus banko dokumentus iš Airijos banko "Interbank" į šią sąskaitą buvo pervesta 84 tūkst. JAV dolerių. Pinigai atkeliavo iš šiame banke sąskaitas turinčių lengvatinių mokesčių zonose registruotų bendrovių.

Po dviejų dienų į banką Lietuvoje atėjo 53 metų Regimundas Puskunigis, prisistatęs "Jukvertos" direktoriumi. Pareigūnai šį kaunietį apibūdina kaip asocialų asmenį.

Tai pačiai gaujai kartą jau pavyko sėkmingai įvykdyti sukčiavimo operaciją.

Praėjusių metų spalio mėnesį iš Airijos banko į kitame Lietuvos banke esančią sąskaitą buvo pervesta 53 tūkst. JAV dolerių. Šiuos pinigus pavyko sėkmingai paimti.

Nusikaltėliai naudojo tą pačią sistemą, tačiau dokumentų klastojimo ir bankinių machinacijų mechanizmas iki galo dar neaiškus net bylą tiriantiems pareigūnams. Jie konsultuojasi su Lietuvos bankininkais.

Kol kas nustatyta, kad visus nurodymus į Airijos banką nusikaltėliai siuntė internetu neišeidami iš namų. Apie jų profesionalumą liudija tai, kad Airijos bankininkams dėl pavedimų tikrumo nekilo jokių abejonių.

Bylą tiriantys pareigūnai mano, kad sukčiams pravertė darbo banke patirtis, nes tokias operacijas gali atlikti tik gerai bankininkystę išmanantis žmogus.

"Lietuvos rytas"