aA
Vis dar neaišku, ar vitaminas C gali išgydyti nuo peršalimo, tačiau naujųjų tyrimų rezultatai parodė, kad jis gana sėkmingai malšina nervinį skausmą. Šis skausmas paprastai išsivysto po traumų ir dažnai net apriboja žmogaus judesius.
Žmonės, kurie buvo susilaužę riešą ir vartojo vitaminą C, daug mažiau kentėjo nuo nervinio skausmo nei tie ligoniai, kurie vartojo kitus vaistus, teigiama mokslininkų ataskaitoje, pateiktoje žurnale "The Journal of Family Practise".

Gydytojo P.E. Zollingerio bei jo kolegų atliktame tyrime dalyvavo 115 riešą susilaužiusių pacientų. Pusė iš jų po traumos kiekvieną dieną vartojo po 500 miligramus vitamino C, o kita dalis - įprastus vaistus.

Praėjus vieneriems metams, nuo nervinių skausmų kentėjo tik 7% pacientų iš vitamino C grupės ir 22% iš kitos grupės. Taigi remiantis tyrimų rezultatais galima padaryti išvadą, kad vitaminas C iš tikrųjų apsaugo nuo nervinio skausmo.

"Nors 500 miligramų vitamino C dozė dienai dešimt kartų viršija rekomenduojamą normą, tačiau ji nėra kenksminga," teigė tyrimo autoriai. Vitaminas C yra antioksidantas, pagreitinantis nervų sveikimą. Tuo tarpu kiti vitaminai bei kiti mineralai, tokie kaip cinkas ar vitaminas B, taip pat pasižymi svarbiomis gydomosiomis savybėmis. Taigi, gydytojų nuomone, visi susižaloję pacientai turėtų vartoti multivitaminus tam, kad išnaudotų visas jų gydomąsias savybes.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.