aA
Ir vyrų, ir moterų seksualinių užpuolimų pobūdis per pastarąjį dešimtmetį gana žymiai pakito. Neseniai atliktų tyrimų metu buvo išsiaiškinta, kad dabar siekdami seksualiai išnaudoti aukas daug dažniau užpuola artimi žmonės, o ne nepažįstami.
Tyrimo autorių duomenimis, 1992-1995 metų laikotarpiu į Denverio traumatologijos centrą pateko apie 1000 seksualinio užpuolimo aukų. 96% nukentėjusiųjų buvo moterys, kurių amžius svyravo nuo vienerių iki 85-erių metų. Daugiau kaip ketvirtadalis nukentėjusiųjų buvo jaunesnės nei 18 metų.

Daugelis pacientų (80%) pranešė tik apie vieną užpuolimą, tačiau net 10% atvejų aukai teko patirti kelis seksualinius užpuolimus (beje, tokios aukos dažniausiai buvo vyrai).

Net 40% atvejų užpuolikai buvo asmenys, kuriuos aukos pažinojo, o 40% nusikaltimų įvyko aukos arba užpuoliko namuose. 80% nukentėjusiųjų prisipažino, kad prieš juos buvo naudojama fizinė jėga.

Viename iš penkių atvejų užpuolikas grasindavo pistoletu. Po traumos aukas apžiūrėję gydytojai dažniausiai nustatydavo bendrą kūno sužalojimą, o ne genitalijų sužeidimus. Tačiau daugiau kaip pusei moterų ir trečdaliui vyrų užpuolimo metu būdavo sužeidžiamos genitalijos ir analinė anga.

Mokslininkų nuomone, svarbu ir tai, 1/3 aukų neprisipažino apie kūnų ar genitalijų sužalojimą. "Nors daugelio kūno ar genitalijų traumų nepasiseka apžiūrėti, tačiau tai nereiškia, kad užpuolimo nebuvo," teigė tyrimo autoriai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.