aA
Sekso kultas, kuris šiais laikais siaubingai paplitęs ir įsitvirtinęs mūsų visuomenėje, iš tikrųjų tėra tuštybės mugė, išpūstas burbulas. Taip DELFI teigė daugiau nei ketverius metus be lytinių santykių gyvenantis vyras, kuriam dar nėra 30 metų.
Turi merginą, bet atsisako lytinių santykių
© Shutterstock nuotr.

„Nepaisant visų šių šiais laikais madingų ir masiškai kartojamų klišių, man absoliučiai nusispjauti, kad aš gyvenu be sekso, nors masinė kultūra, bulvarinė žiniasklaida, internetas ir visokiausios televizijos laidos man bando įteigti, kad be sekso man „stogą nuraus“, kad be jo esu nemadingas ar ne prie chebros“, – atvirame ir labai asmeniškame laiške rašo Mr. Žaibo vardu prisistatęs skaitytojas.

Vyro žodžiais, biologiškai ir fiziologiškai jam viskas funkcionuoja taip, kaip turi funkcionuoti, juolab, jauname amžiuje. Jaučia potraukį priešingai lyčiai, tačiau esmė ta, kad lytinio potraukio jis neiškelia į pirmą vietą gyvenimo tikslų ir prioritetų sąraše.

„Jeigu paprasčiau, taip ūkiškai pasakius, darau taip, kad galva valdytų galvutę, o ne atvirkščiai. Yra sekso – gerai, nėra – irgi gerai. Seniai supratau, kad tas sekso kultas ir pompastiškas sureikšminimas, kuris šiais laikais siaubingai paplitęs ir įsitvirtinęs mūsų visuomenėje, iš tikrųjų tėra tuštybės mugė, išpūstas burbulas. Juk šiais laikais kur tik nepasisuksi – visur „sexy, hot, sužavėk, patenkink, aistra” ir t. t. Argi tai yra mūsų egzistencijos pagrindas?“, – retoriškai klausia jaunas vyras.

Jis asmeniškai nemano, kad lytiniai santykiai yra pirmo būtinumo. Joks žmogiškos rūšies individas neišgyventų nevalgęs, negėręs, nemiegojęs, nešalindamas iš organizmo tam tikrų skysčių bei kitų negražių ekskrementų. Tai yra gyvybiškai individui būtini dalykai. O seksas? Taip, jis būtinas rūšies išlikimui, be jo nebūtų ir mūsų. Bet pavienio individo išgyvenimui – ne.

„Milijonai žmonių dėl vienokių ar kitokių priežasčių gyvena lytiškai nesantykiaudami. Numirė kas nors nuo to? Nežinau, negirdėjau tokių atvejų“, – teigia Mr. Žaibas.

Pastojimą priima kaip katastrofą

Turi merginą, bet atsisako lytinių santykių
© Shutterstock nuotr.

Kaip pastebi laiško autorius, „visi tie veiksmai, šiais laikais pavadinti skambiu žodeliu sex atitrūkę nuo savo pirminės ir pagrindinės funkcijos – giminės pratęsimo. Šiuolaikinių lytinių santykių esme tapo ne giminės pratęsimas, o tiesiog malonumo gaudymas, kaip dabar madinga sakyti, kaifas. Netgi priešingai – naujo žmogaus užsimezgimui šiais laikais visais įmanomais būdais stengiamasi užkirsti kelią, o pastojimas dažnai priimamas kaip katastrofa (vaje, zaliotas!)“

Ar šiuolaikinis seksas skirtas giminės pratęsimui? Dažniausiai ne, tai tik malonumo reikalas. O malonumas yra toks dalykas – nori naudojiesi, nori ne. Tai ne prievolė ar būtinybė, o kiekvieno pasirinkimas.

Klausimas, nejaugi gyvenimo tikslas – vien fiziologiniai apatinėje organizmo dalyje juntami trumpalaikiai kelių minučių trukmės malonumai? Vyro įsitikinimu, gyvenime yra įdomesnių, svarbesnių ir reikalingesnių dalykų. Pomėgiai, darbas, hobiai, draugai, šeima, savirealizacija ir tas pats vaikų auginimas, kuris tikrai reikalauja daug laiko ir atsidavimo.

„Negi lytinis santykiavimas, būti labaj sexy ir <žeurei hot yra svarbiau? Juokinga visa tai!“, – kategoriškas Mr. Žaibas.

Nesako, kad pats nėra to patyręs, bandęs. Teko ir pripažįsta, kad buvo malonu. Tačiau „daug kas gyvenime yra malonu – cukraus vatą valgyti irgi malonumas“.

Nemato reikalo demonstruoti eržilišką žavesį

Kai kam būti itin aktyviu seksualiniame gyvenime yra savirealizacija, pasitikėjimo savimi ir savivertės pakėlimas, psichologinis dopingas, galimybė pasijusti visavertišku/visavertiška ir labai geidžiamu/geidžiama

DELFI pašnekovui ne: „Man kažkaip nėra jokio tikslo gyvenime kažką įrodinėti – nei sau, nei kitiems. Neturiu poreikio „apturėti“ tiek ir tiek seksualinių partnerių, kad pasijausčiau „kietas“ arba „visavertis“. Ir be to jaučiuosi visavertišku žmogumi. Suvilioti kažkokį merginų/moterų kiekį, kad sau ir kitiems įrodyčiau, koks aš populiarus ir visoms reikalingas? Man tai atrodo tiesiog juokinga. Gyvenu savo gyvenimą, ir neturiu jokio poreikio nertis iš kailio, kad pasijausčiau šustrai arba pademonstruočiau didelį eržilo žavesį“.

Turi merginą, bet atsisako lytinių santykių
© Shutterstock nuotr.

Visa tai Mr. Žaibui primena „kietiems berniukams“ (gal ir kietiems, bet vis dėlto berniukams) būdingą didelių automobilių pirkinėjimą, savo statuso demonstravimą, neadekvatų agresijos rodymą, švaistymąsi pinigais, kurie kažin ar švariai uždirbti ir prabangius vakarėlius su gausybe laisvo elgesio damų. Viskas tam, kad pasirodytų, kokie yra cool.

„Atleiskite, bet man toks dirbtinis noras kažkam kažką įrodyti visai neatrodo cool. Paprastai kuo labiau žmogus stengiasi kitiems pademonstruoti savo kietumą, tuo labiau tuos pastangos kelią juoką“, – pastebi DELFI skaitytojas.

Jei dirbi prestižinį darbą, važinėji prabangiu automobiliu, turi daug sekso – tai jau esi svarbus ir labai reikšmingas žmogus, o jeigu dirbi paprastą darbą, vaikštai pėsčiomis ar važinėji troleibusais, neturi sekso – tai ką, jau nevisavertis? „Tik nereikia mūsų juokinti! Ne tai parodo žmogaus vertę, o ką gero gyvenime esi nuveikęs ar stengiesi nuveikti. Gero ne sau, o visų pirma kitiems. Visada gerbiu tuos žmones, kurie yra draugiški, malonūs, nepalieka bėdoje. Jokie prabangūs automobiliai ir daugybė biologiškai patenkintų partnerių nieko nereiškia prieš šias esmines moralines žmonių savybes“, – įsitikinęs DELFI skaitytojas.

Kas naudingiau už lakstymą paskui sijonus

Laiško autorius prisistato, kaip jaunas žmogus, toks pats, kaip milijonai kitų. Gyvena aktyvų gyvenimą, turi nemažai veiklos ir neypatingai daug laisvalaikio. Daug dirba, stengiasi kuo daugiau bendrauti su žmonėmis, daug kuo domėtis. Nepasakytų, kad jo gyvenimas labai lengvas, tačiau lengvai ir paprastai gyventi netgi neturi tikslo.

„Labai stengiuosi, kad mano gyvenimas būtų maksimaliai įdomus ir aktyvus. Stengiuosi būti doru žmogumi, kad nebūčiau niekam kaip koks hemorojus, su kuriuo nesinori bendrauti. Ajajai, netgi merginą turiu (neseniai), ir vaikų ateityje pageidaučiau susilaukti!“ – neturi ko slėpti vyras.

Nesivaikymas turėti kiek įmanoma daugiau partnerių, nesistengimas tapti tokiu, kokiu būti šiais laikais yra labai „madinga“ ir „krūta“, jo nuomone, atveria gyvenime žymiai didesnes galimybes ir platesnius horizontus. Svarbiausia – gyveni atsipalaidavęs. Nematai reikalo kažkam kažką įrodinėt. Neturi sekso kelis metus – ir gerai. Nereikia lakstyti po klubus, ieškoti pažinčių, paromis mirkti interneto pažintyse, nervintis, galvoti „gausiu – negausiu“. Daugiau laiko lieka kitiems pomėgiams, hobiams, interesams, darbams. Ir tai DELFI skaitytojo įsitikinimu, gyvenime žymiai naudingiau, nei lakstyti paskui sijonus.

Toli gražu ne paskutinėje vietoje yra tai, kad jis – tikintis žmogus, kuriam kasdieniniame gyvenime svarbu vadovautis 10 Dievo įsakymų.

Nepakęstų moters manipuliavimo per seksą

Svarstydamas, kodėl krikščionybėje ir daugybėje kitų kultūrų lytiniai santykiai yra tabu, Mr. Žaibas sako, kad ne šiaip sau: „Kas atsitiko Romos Imperijai, kuri leido viską? Prasidėjo moralinis išsigimimas, degradacija, tragiškas gimstamumo kritimas, nes lytiniai santykiai virto vien malonumu, o vaikai – nepageidaujami. Ar tai neprimena dabartinės mūsų visuomenės? Iš vidaus nusilpusi imperija tapo labai lengvu grobiu kitoms visuomenėms – gal ir „necivilizuotoms“, bet su tvirta moraline sistema. Taigi, nekontroliuojamame seksualume slypi griaunamoji jėga, kuri gal ir nepražūtinga atskiram individui, bet pražūtinga visuomenei. Ir tai žmonės suprato jau prieš šimtus, tūkstančius metų“.

Neseniai merginą susiradęs vyras nemano, kad draugaujant reikia iš karto pulti santykiauti. Gyvenimo etapas, kai visų pirma rūpėjo „gauti“ lytinių santykių, o visa kita tik po to – praeityje, liko studentiškuose metuose.

Renkantis žmogų gyvenimui, laiško autoriui visų pirma aktualu išsiaiškinti, kas per žmogus patikusi mergina, kokios jos moralinės, žmogiškosios savybės, ar jie tikrai galės gyventi kartu ir užauginti savo atžalas?

Aukštakulniai bateliai
Aukštakulniai bateliai
© Shutterstock nuotr.

„Kitas dalykas – nesinori suteikti kai kurioms gudrioms damoms ar madmuazelėms galimybės valdyti per seksą. Atleiskite, bet tikrai labai apgailėtinas vaizdas, kai moteris valdo vyrą per lytinius santykius – nors gal ir subtiliai, netiesiogiai. Jokiu būdu nesakau, kad visos taip elgiasi ar nori taip elgtis, bet faktas, kad nemažai. Darysi, kaip aš noriu, tada „duosiu“, o jei nedarysi – „neduosiu“. Juokinga, kai moteriškė tuo naudojasi, kaip vadelėmis, kurias patraukusi gali priversti savo antrą pusę eiti ta vaga, kokia jai norisi. Man tai labai kirstų per savigarbą“, – pripažįsta Mr. Žaibo vardu pasirašęs vyras.

Daugėja taip manančių

Aseksualaus gyvenimo būdo pasirinkimas – plintanti tendencija, kurią seksologai ir psichologai sieja su nuogo kūno kultu, sekso, kaip žaidimo, manipuliavimo ir žemų instinktų tenkinimo, propagavimu viešojoje erdvėje.

Aseksualumo terminas išpopuliarėjo 2001 metais, kai amerikietis Davidas Jay įkūrė internetinį aseksualų puslapį, kuriame pradėjo registruotis žmonės iš viso pasaulio.

Svetainėje AVEN (Asexual Visibility and Education Network) aiškinama, kad aseksualai – normalūs žmonės, kurie susipažįsta, įsimyli, tuokiasi. Jų gyvenime nėra sekso, tačiau ne mažesnį pasitenkinimą teikia bučiniai ir apsikabinimai.

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad Europoje net apie 25 proc. žmonių savo noru atsisakė sekso. Aseksulų amžiaus vidurkis 25-30 metų, nors būtent tokiame amžiuje pasireiškia seksualumo pikas. Pastebima, kad aseksualumą dažnai pasirenka itin aukšto intelekto, išsilavinę žmonės,manantys, kad seksui mūsų visuomenė teikia per daug reikšmės.

V. Šapurovas
V. Šapurovas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Sprendimą geriau būti vienam, negu su bet kokiu partneriu, individualiosios psichologijos ekspertas Viktoras Šapurovas vadina normaliu išrankumu.

„Tokiu atveju nėra taip, kad žmogus visiškai atsisako lytinių santykių, jis perspektyvoje juk nori mylėtis, tik kol kas nemato prasmės, nelabai to pageidauja. Tai laikinas susilaikymas nuo sekso, nors iš principo, gali atvesti į aseksualumą, kaip į apsisprendimą, kad man to nereikia, nieko iš to gero“, – DELFI komentavo seksologas.

„Jeigu paprasčiau, taip ūkiškai pasakius, darau taip, kad galva valdytų galvutę, o ne atvirkščiai. Yra sekso – gerai, nėra – irgi gerai“, – pasakoja DELFI skaitytojas. Klausiame – ar Jums toks požiūris atrodo normalus? Kaip manote, ar seksas yra būtina santykių dalis? Drąsiai padiskutuokime apie šiuo metu klestintį sekso kultą – gal į madą ateina susilaikymas?

Norite pasidalinti savo istorija ar pastebėjimais? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Požiūris“. Taip pat mintis galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda.


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.