aA
Rusijos Valstybės Dūma trečiadienį priėmė pareiškimą, smerkiantį Latvijos politiką rusakalbių atžvilgiu.
Pareiškimo tekstą pasiūlė Dūmos tarptautinių reikalų komiteto bei Tėvynainių ir NVS šalių reikalų komiteto vadovai Dmitrijus Rogozinas ir Borisas Pastuchovas.

Pareiškimui pritarė 316 deputatų, prieštaraujančių nebuvo, vienas susilaikė.

Dūma eilinį kartą pareiškė, kad Latvijoje, deputatų nuomone, tęsiasi "tėvynainių rusų diskriminacija" ir "grubiai pažeidžiami visuotiniai principai bei tarptautinės teisės normos".

Dar kartą pareiškusi tradicinius Rusijos kaltinimus Latvijai antirusiška politika ir nacizmo reabilitacija, Valstybės Dūma paragino šalies valdžia atsisakyti tokios politikos, o prezidentą Vladimirą Putiną ir Rusijos URM vėl kreiptis į Jungtines Tautas ir kitas tarptautines organizacijas, kad šios priimtų atitinkamus sprendimus Latvijos atžvilgiu.

Dūma plenariniame posėdyje trečiadienį grąžino du įstatymo projektus dėl sankcijų Latvijai pakartotiniam svarstymui.

Deputatai nusprendė abu įstatymo projektus grąžinti antrajam svarstymui, kai per trečiąjį svarstymą už jų patvirtinimą balsavo tik 165 deputatai, prieš - 170.

Ankstesnė Dūma sankcijas Latvijai palaikė vienbalsiai, tačiau naujoje, išrinktoje gruodžio mėnesį, šiai idėjai atsirado opozicija. Įstatymams prieštarauja Tarptautinių reikalų bei Tėvynainių ir NVS šalių komitetų vadovai D. Rogozinas ir B. Pastuchovas.

Vykdomoji valdžia - prezidento administracija ir vyriausybė - dar pernai neigiamai įvertino įstatymų projektus dėl sankcijų Latvijai. Pareigūnų nuomone, sankcijos prieštarauja tarptautiniams Rusijos įsipareigojimams ir pakenks tiems, kuriuos norma ginti, - rusakalbiams Latvijos gyventojams.

Neigiamai galimas sankcijas Latvijai įvertino ir Valstybės Dūmos teisės valdyba, taip pat aukštieji parlamento rūmai - Federacijos Taryba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.