aA
JAV remiami afganų genčių kovotojai, įkaitais paėmę dešimtis "Al Qaeda" kovotojų, ketina juos perduoti ne kokiai nors užsienio šaliai, o naujai pereinamajai šalies vyriausybei, antradienį pranešė Pakistane įsikūrusi naujienų agentūra "Afghan Islamic Press" (AIP).
"Mes surengėme derybas su centrine Hamido Karzai vyriausybe ir sutarėme jai perduoti visus areštuotus "Al Qaeda" kovotojus", - pranešė agentūra, cituodama karo lauko vado Haji Mohammado Zamano atstovo spaudai žodžius.

"Tai centrinė vyriausybė, tad kalinius mes perduosime būtent jai, o ne kokiai nors užsienio šaliai", - pridūrė atstovas Zainullah (Zainula).

AIP pranešė kalbėjusi su Zainullah rytų Afganistane esančiame Tora Boros rajone, kur po dvi savaites trukusių JAV oro pajėgų antskrydžių ir sausumos mūšių sekmadienį H.M.Zamanas paskelbė pergalę prieš Osamos bin Ladeno vadovaujamo teroristų tinklo "Al Qaeda" kovotojus.

JAV gynybos departamentas pirmadienį pareiškė, kad Afganistane esančios šalies pajėgos apklausia šimtus opozicinių pajėgų laikomų kalinių. Departamentas teigė ketinąs prašyti afganų perduoti ypatingą susidomėjimą sukelsiančius sulaikytus asmenis.

Iki šiol Afganistaną valdęs Talibano režimas Saudo Arabijos disidentą O.bin Ladeną ir jo pasekėjus globojo nuo 1996 metų. Pasak Zainullah, afganų pajėgos tebeieško Tora Boros masyve esančiose požeminėse urvų ir olų tvirtovėse likusių paskutinių pasipriešinimo taškų.

AIP taip pat pranešė, kad pirmadienio naktį ir antradienio rytą buvo sulaikyti 6 sužeisti "Al Qaeda" kovotojai arabai, kurie bus nugabenti į Agamo kaimą, esantį už 6 kilometrų į šiaurė nuo Tora Boros.

Pirmadienį Agame prieš žiniasklaidos atstovus ir smalsius vietos gyventojus buvo išstatyta 19 kalinių, iš jų 9 afganai ir 10 užsieniečių, daugelis kurių arabai. Vietos karo vadas anksčiau pranešė, jog jo pajėgos nelaisvėje laiko iš viso 66 "Al Qaeda" kovotojus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.