aA
Artėjant savivaldos rinkimams politikai it Kalėdų Seneliai traukia iš maišų dovanėles.
Artėjant rinkimams žeria dovanas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Kaip rašo „Lietuvos žinios, molinės ožkelės, tušinukai ir bloknotai, arbata, puodeliai saldainiai - toks partijų ir jų keliamų kandidatų į merus bei savivaldybių tarybų narius pasitelktas „arsenalas“ rinkėjams vilioti. 

Šiemet Seimo priimtos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos įtvirtino galimybę teikti rinkėjams smulkias dovanėles, kainuojančias ne daugiau kaip 5 litus (arba 1,45 euro). Partijos deklaruoja, kad tokioms dovanėlėms jau išleido apie 350 tūkst. litų. Rinkimų prievaizdų įsitikinimu, galimybė kandidatams pamaloninti savo rinkėjus ir viešas dovanų deklaravimas veda skaidresnių rinkimų link. Kol kas daugiausia - per 187,5 tūkst. litų - mažareikšmėms dovanoms yra atseikėjęs Liberalų sąjūdis (LS). Nuo jo stengiasi neatsilikti Darbo partija (DP). Ji deklaravo tokioms dovanoms jau išleidusi apie 136 tūkst. litų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narės Živilės Verbylaitės teigimu, mažos vertės suvenyrų įteisinimas padeda kovoti su balsų pirkimo problema. 

„Gaudavome skundų, kad rinkėjams dalijamos dovanos, bet visiškai negalėdavome to kontroliuoti. Manau, mažareikšmių dovanų deklaravimas yra teigiamas dalykas“, - sakė VRK narė.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.