aA
Šeštadienį Šiaurės Korėja per valstybinę naujienų agentūrą paskelbė oficialų pareiškimą, kuriame dar kartą užsipuola Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), besitęsiant sumaiščiai dėl prieštaringai vertinamo „Sony Pictures“ filmo „Interviu“ („The Interview“).
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
© AFP/Scanpix

Kaip skelbia CNN, pareiškime teigiama, kad dėl duomenų nutekinimo kaltos JAV ir asmeniškai prezidentas Barackas Obama, kuris įvardijamas „vyriausiuoju kaltininku“. Šiaurės Korėjos Nacionalinė gynybos komisija, vadovaujama Kim Jong Uno, taip pat atmetė kaltinimus, kad filmas nutekintas Šiaurės Korėjos programišių.

„Jei JAV ir toliau primygtinai teigs, kad duomenis nutekino Korėjos Liaudies DemokratinėRespublika, tai ji turi pateikti neginčijamus įrodymus, nors ir pavėluotai“, - rašoma pareiškime.

B. Obamą išvadino bezdžione

Šiaurės Korėja išvadino JAV prezidentą B. Obamą beždžione, kaltindama jį spaudus kino teatrus parodyti komediją, kurioje vaizduojamas išgalvotas sąmokslas nužudyti komunistinės valstybės lyderį, taip pat grasindama „neišvengiamais mirtinais smūgiais“ dėl to filmo.

Izoliuotoje diktatūroje didelę įtaką turintis Nacionalinis gynybos komitetas (NGK) taip pat kaltino JAV dėl Šiaurės Korėjos žiniasklaidos kanalų interneto ryšio sutrikdymo.

Šiaurės Korėjoje šią savaitę trūkinėjo interneto ryšys, todėl buvo keliamos prielaidos, kad JAV tarnybos galbūt surengė kibernetinę ataką, atsakydamos į puolimą prieš kino studiją „Sony Pictures“, išleidusią minėtąją komediją „Interviu“ (The Interview). Vašingtonas sakė, kad ataką prieš kino kūrėjus surengė Pchenjanas.

NGK kaltino B.Obamą, kad šis vadovavo spaudimui kino teatrams šio filmo premjerą surengti pirmąją Kalėdų dieną.

„Sony“ iš pradžių buvo atšaukusi „Interviu“ išleidimą, kai didieji JAV kino teatrų tinklai pareiškė nerodysiantys šio filmo, reaguodami į internetu paskelbtus grasinimus, kad bus surengta išpuolių prieš žiūrovus.

„Obamos žodžiai ir darbai visuomet būdavo beatodairiški – kaip beždžionės atogrąžų miške“, – sakoma NGK politikos departamento atstovo pranešime, kurį paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Jeigu JAV tęs amerikietiško stiliaus arogantiškus, valdingus ir gangsteriškus savavališkus veiksmus, nepaisydamos (Šiaurės Korėjos) kartojamų perspėjimų, Jungtinės Valstijos turėtų atminti, kad jų nevykusios politinės aferos patirs neišvengiamų mirtinų smūgių“, – pridūrė NGK atstovas.

Už kibernetinę ataką atsakinga grupė „Guardians of Peace“ (GoP) yra pareiškę, kad išpuolį jie įvykdė dėl prieštaringo „Interviu“ siužeto, kuriame nužudomas Šiaurės Korėjos lyderis. FTB teigimu, nusikaltėliai, kurie pavogė ir nutekino „Sony Pictures“ duomenis, yra siejami su Šiaurės Korėja. FTB taip pat apkaltino Šiaurės Korėją ir sakė, kad programišiai pasinaudodami kenkėjiška programa įsilaužė į studiją ir išvedė iš rikiuotės tūkstančius „Sony Pictures“ kompiuterių, priversdami kompaniją išjungti visą savo tinklą.

FTB kaltinimus patvirtino ir B. Obama, praėjusį penktadienį pareiškęs: „Galime patvirtinti, kad Šiaurės Korėja užsiėmė šia ataka. Mes reaguosime. Mes reaguosime proporcingai ir reaguosime ten, tada ir taip, kaip pasirinksime“.

Vašingtonas kaltina Šiaurės Korėją „Sony“ kibernetinio saugumo pažeidimu, dėl kurio buvo paviešinti nesmagią padėtį sudarę elektroniniai laiškai, o kompanijos vadovai turėjo atšaukti filmo „Interviu“ (The Interview) išleidimą.

Pchenjanas ne kartą neigė, kad yra atsakingas už minimą praėjusio mėnesio kibernetinę ataką, per kurią taip pat buvo nutekinti scenarijai, taip pat paragino atlikti bendrą tyrimą su JAV.

Tačiau JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Markas Strohas sakė: „Jei Šiaurės Korėjos vyriausybė nori padėti, jie gali pripažinti savo kaltumą ir kompensuoti „Sony“ nuostolius, kuriuos padarė ši ataka“.

Filmas, kuris turėjo būti pradėtas rodyti Kalėdų dieną, pasakoja išgalvotą istoriją apie CŽV sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong-Uną. Juosta papiktino šią uždarą valstybę.

DELFI primena, kad gruodžio 23 d. Šiaurės Korėjoje kelias valandas neveikė interneto ryšys, sklindant gandams apie JAV atsaką į numanomą Pchenjano kibernetinę ataką, kurios taikiniu tapo viena Holivudo kino studija.

Izoliuota komunistinė valstybė liko be interneto tuo metu, kai Jungtinėse Tautose (JT) buvo kritikuojama žmogaus teisių padėtis Šiaurės Korėjoje.

Kol kas neaišku, dėl kokių priežasčių nutrūko Pchenjano ryšys su išoriniu pasauliu, bet IT ekspertai sako, kad toje šalyje smarkiai ribojamas interneto ryšys visiškai išsijungė naktį ir pirmadienio į antradienį vietos laiku.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.