aA
Jungtinės Valstijos naudoja kaltinimus korupcija kai kuriems vengrų pareigūnams kaip „priedangą“, siekdamos didinti savo įtaką Vidurio Europoje, tvyrant konfrontacijai su Rusija dėl konflikto Ukrainoje, antradienį pareiškė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas.
Viktor Orban and Vladimir Putin
Viktor Orban and Vladimir Putin
© RIA/Scanpix

Šie V. Orbano komentarai nuskambėjo smarkiai pablogėjus ryšiams tarp Vengrijos ir Jungtinių Valstijų, nepatenkintų dėl vis labiau autoritarinio V. Orbano vadovavimo ir šiltų Budapešto santykių su Rusija.

Spalį Vašingtonas uždraudė įvažiuoti į Jungtines Valstijas šešiems vengrams, susijusiems su V.Orbano vyriausybe, nurodydamas, kad jie yra įsitraukę į korupciją.

Vengrijos mokesčių valdybos vadovė Ildiko Vida patvirtino esanti įtraukta į tą sąrašą kartu su keliais bendradarbiais. Tačiau ji griežtai paneigė įvykdžiusi kokių nors nusižengimų.

V. Orbanas antradienį interviu visuomeninei televizijai sakė, kad prasidėjo nauji laikai, kai JAV ne vien kišasi, bet ir imasi aktyvaus vaidmens Vidurio Europos šalių vidaus politikoje.

Premjeras pareiškė, kad visa tai vyksta dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto, taip pat dėl šiuo metu vykstančių Europos Sąjungos (ES) derybų su Vašingtonu dėl laisvosios prekybos sutarties.

Anot premjero, amerikiečių interesai ypač aiškiai matomi energetikos ir prekybos politikoje.

„Aiškiai matoma, kad yra dvi sritys, kuriose reiškiami ypatingi interesai: tai amerikiečių interesai energetikos politikoje ... ir prekybos politikoje“, – sakė V. Orbanas.

„Jie nori įtraukti mus į konfliktą, kuris mums gali išeiti tik į bloga. Tarp JAV ir Rusijos formuojasi Šaltojo karo sentimentai, o mes nenorime būti to dalimi“, - pažymėjo jis.

Kai Vašingtonas spalį įvedė minėtus kelionių suvaržymus, JAV reikalų patikėtinis Andre Goodfriendas  sakė, kad korupcija yra Vengrijos demokratinių institucijų silpnėjimo simptomas.

Diplomatas draudimą išduoti vizas šešiems vengrų pareigūnams vadino perspėjimu Budapeštui, raginančiu pakeisti politiką, kuri, anot A. Goodfriendo, kelia grėsmę demokratijos vertybėms.

V. Orbanas antradienį taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos norėjo statyti naująją Vengrijos atominę jėgainę, bet nelaimėjo konkurso, o tai buvo „skausminga“ amerikiečiams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir V. Orbanas sausį sudarė sutartį dėl dviejų naujų reaktorių statybos Pakšo atominėje elektrinėje ir to projekto finansavimo, nors Vengrijos glaudūs ryšiai su Maskva kelia vis didesnį susirūpinimą Budapešto partneriams Vakarų šalyse.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.