aA
Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas antradienį pareiškė, kad šalyje stiprinamas saugumas po trijų vienas po kito sekusių ir, kaip manoma, nesusijusių kruvinų išpuolių, siekiant sumažinti augančią įtampą šalyje.
Prancūzija imasi priemonių po virtinės kruvinų išpuolių
© AFP/Scanpix

Nors minėtų išpuolių – ginkluoto pasikėsinimo į policininkus ir dviejų atvejų, kai automobiliai rėžėsi į praeivius – motyvai lieka nežinomi, jie kelia nerimą po pakartotinių džihadistų raginimų „vienišiems vilkams“ imtis veiksmų Prancūzijoje dėl jos vykdomos kovos su islamo ekstremistais.

„Baimė dėl Kalėdų“ – parašė dienraštis „Le Parisien“, o laikraščio „Le Figaro“ pirmojo puslapio straipsnis vadinasi „Priešai iš vidaus“.

M.Vallsas pabrėžė, kad visi šie trys incidentai yra „atskiri“, taip pat paragino prancūzus neprarasti ramybės ir pažadėjo sustiprinti saugumą.

„Per Kalėdas bus padidintas patruliuojančių pareigūnų skaičius. Artimiausiomis valandomis bus papildomai dislokuota nuo 200 iki 300 karių“, kurie įsilies į dabar patruliuojančių 780 pareigūnų pajėgas, kalbėjo premjeras per televiziją.

Neramumai prasidėjo šeštadienį, kai vienas į islamą atsivertęs vyras puolė policininkus nuovadoje mojuodamas peiliu ir esą šaukdamas „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis!“) šalies vidurio regione esančiame Žue le Turo mieste, bet buvo nušautas.

Per tą incidentą Burundyje gimęs Prancūzijos pilietis Bertrand'as Nzohabonayo (Bertranas Nzohabonajas) sunkiai sužeidė du pareigūnus, iš kurių vienam perrėžė veidą. Dar vienas policininkas buvo lengvai sužeistas.

Kitą dieną, sekmadienio vakarą, vairuotojas šaukdamas „Allahu Akbar“ įsirėžė į pėsčiuosius rytų Prancūzijos Dižono mieste ir sužeidė 13 žmonių

Pirmadienį vakarų Prancūzijos Nanto mieste į Kalėdų mugės prekyvietę rėžėsi dar vienas vairuotojas, sužeisdamas 10 žmonių, o galiausiai smogė sau peiliu, ir tada buvo suimtas. Antradienį prezidentas Francois Hollande'ass, kad vienas per šį įvykį nukentėjęs žmogus mirė ligoninėje; tiesa, prezidento aplinka vėliau patikslino, kad tą asmenį ištiko „klinikinė mirtis“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.