aA
Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas antradienį perspėjo dėl suintensyvėjusių „teroristų pokalbių“ po kruvinos įkaitų dramos Sidnėjaus kavinėje ir, miestui gedint aukų, sakė, jog šalyje tikėtina nauja ataka.
Australija baiminasi naujų atakų
© AFP/Scanpix

Irane gimęs Manas Haronas Monisas, kuris jau anksčiau buvo žinomas dėl ekstremizmo ir smurto, praėjusią savaitę kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus finansų rajone paėmė 17 įkaitų, iškabino islamišką vėliavą ir reikalavo pokalbio su T.Abbottu.

Užpuolikas žuvo ginkluotiems policininkams po 16 valandų šturmuojant kavinę. Taip pat žuvo du įkaitai – trijų vaikų motina Katrina Dawson, 38 metų, ir „Lindt“ vadybininkas Tori Johnsonas, 34 metų. Dar keli žmonės buvo sužeisti.

„Saugumo agentūrų šiandien pateikta informacija rodė, kad po apsiausties Martino aikštėje suaktyvėjo teroristų pokalbiai, – sakė T.Abbottas po Nacionalinio saugumo komiteto posėdžio. – Štai kodėl svarbu, jog žmonės išliktų budrūs ir informuoti, ir, taip pat, patikinti, kad mūsų policija ir saugumo agentūros daro visa, ką žmogiškai gali, kad ir toliau užtikrintų mūsų saugumą“.

T.Abbottas nepadidino teroro išpuolių pavojaus laipsnio, kuris šiuo metu yra „aukštas“ ir reiškia, kad kokia nors teroro ataka yra tikėtina. Aukščiausio laipsnio pavojus reikštų, kad tokią ataką ketinama greitu laiku įvykdyti ar kad ji jau įvyko.

„Įspėju žmones dėl fakto, kad teroro grėsmė išlieka didelė ir, kaip jūs visi suprantate, esant šiam lygiui ataka yra tikėtina“, – sakė jis.

Australija pavojaus laipsnį iki „aukšto“ padidino rugsėjo mėnesį, kai Sidnėjuje ir Brisbane įvykdė virtinę kovos su terorizmu reidų, pastebėjusi savo piliečių srautą į Iraką ir Siriją kovoti „Islamo valstybės“ ar kitų džihadistų gretose.

Australija kavinės apsiausties Sidnėjuje oficialiai nepavadino teroro ataka, o T.Abbottas sakė, kad „nespekuliuos“ dėl jokios naujos potencialios grėsmės.

Praėjus savaitei po minimos tragedijos, meteorologams Naujajame Pietų Velse prognozuojant audras, šios valstijos premjeras Mike'as Bairdas sakė, kad atėjo laikas išvalyti tą rajoną, į kurį antradienį atvyko Raudonojo Kryžiaus darbuotojai, savanoriai ir miesto tarybos pareigūnai.

Jie pagarbiai surinko gėles, kurių dauguma, pasitarus su aukų šeimomis, bus panaudotos kokioje nors tinkančioje vietoje, o nesuskaičiuojama daugybė laiškelių ir atvirukų bus išsaugoti.

„Deramu laiku taip pat aptarsime su jomis (šeimomis) nuolatinio memorialo įkūrimą“, – sakė M.Bairdas.

Antradienį įvyko privačios T.Johnsono, kuris vadinamas didvyriu, nes, kaip pranešama, bandė atimti iš užpuoliko ginklą, laidotuvės. Šimtai jų dalyvių buvo susirinkę Šv.Stepono bažnyčioje vos keli metrai nuo tos vietos, kur jis žuvo. Laidotuvėse dalyvavo ir keli buvę įkaitai.

Per pamaldas buvo akcentuojama vienybė po minimo išpuolio; T.Johnsono šeima pamaldų programos pirmajam puslapiui panaudojo persų poeto Rumi frazę „Ten, už nuodėmės ir teisumo, yra toks laukas. Sutiksiu tave tenai“.

Pamaldos už teisininkę K.Dawson įvyko Sidnėjaus universiteto Didžiojoje salėje, dalyvavo iki 1 000 žmonių, tarp jų – T.Abbottas, kuris vilkėjo juodai su melsvai žalsvais – velionės mėgstamiausios spalvos – akcentais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.