aA
Ukrainos vyriausybės programą Seime pristatęs šios šalies ambasadorius Valerijus Žovtenka neabejoja Ukrainos vyriausybėje dirbsiančių lietuvių kompetencija ir teigia, kad europietiškoje kultūroje dirbę asmenys ukrainiečiams ją gali perduoti geriausiai.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius
© Reuters/Scanpix

„Ar jie kompetentingi, parodys jų darbas, bet jei kalbėtume apie Algirdą Šemetą - jis buvęs eurokomisaras, jei kalbame apie Nerijų Udrėną - jis buvęs Prezidentės patarėjas, jei kalbame apie Aivarą Abramavičių - jis žinomas verslininkas, dirbantis investicijų pritraukimo segmente, tai kas mums ir yra svarbiausia. Net neabejoju, kad šie žmonės supranta, ką jie darė anksčiau, ir puikiai supranta, kokie iššūkiai jų laukia Ukrainoje, - kalbėjo A. Žovtenka. - Ukraina šiuo metu suinteresuota žmonėmis, kurie nori kažką padaryti ir žino, kaip tą padaryti. O jiems tai puikus šansas parodyti, ką gali“.

Pristatydamas ambicingą naujos koalicinės Ukrainos vyriausybės programą, A. Žovtenka teigė, kad ji savo ambicijomis ir keliamais tikslais lenkia visus prieš tai buvusių ministrų kabinetų planus.

Siekiant sumažinti verslo ir viešojo sektoriaus sąveiką, kitąmet Ukrainos vyriausybė sieks dvigubai - nuo 56 iki 28 - sumažinti priežiūros funkcijas atliekančių institucijų skaičių, o iki 2016 m. pabaigos privataus sektoriaus veiklą prižiūrinčių institucijų kiekis ir funkcijos turėtų atitikti ES įprastus standartus. Per dvejus metus biurokratų skaičių numatoma sumažinti 10 proc., tiek pat apkarpyti ir viešojo sektoriaus išlaidas, įgyvendinti liustracijos procesą.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka
Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pastarasis procesas, anot V. Žovtenkos, nebus skubinamas.

„Liustracija vyksta, bet taip juk sprendžiamas žmonių likimas, šio proceso nereikia skubinti, viskas turi vykti nuosekliai, civilizuotai ir laikantis Ukrainos įstatymų, kad paskui būtų aišku, jog įvyko apsivalymas, o ne nekaltųjų persekiojimas“, - kalbėjo ambasadorius.

V. Žovtenka pabrėžė, kad reformų laikotarpiu ekonominė situacija šalyje niekada nėra stabili, tačiau Ukrainoje norintys investuoti verslininkai turėtų suvokti, kad Kijevas eina stabilizacijos keliu. Jau pirmąjį kitų metų pusmetį vyriausybė įsipareigojo mokesčių skaičių sumažinti nuo 22 iki 9, tačiau ginkluoto konflikto sekinamai šaliai tai nebus lengva. Kiekviena konflikto Donecke ir Luhanske diena Kijevui kainuoja maždaug 5 mln. eurų (17,26 mln. litų). Numatoma, kad 2015 m. Ukrainos viešoji skola išaugs iki 8,5 proc. nuo šalies bendrojo vidaus produkto (dabar siekia 5 proc.). Sparčiai senka ir šalies rezervai užsienio valiuta: šių metų pradžioje jie siekė maždaug 13,24 mlrd. eurų (45,72 mlrd. litų), tuo tarpu lapkričio pabaigoje - kiek daugiau nei 7,3 mlrd. eurų (25,24 mlrd. litų).

Apibendrindamas naująją vyriausybės programą, V. Žovtenka teigė, kad Kijevas šiam žingsniui ruošėsi 20 metų, todėl tikimybė įgyvendinti išsikeltus tikslus yra reali.

„Kelias realus, nes mes 20 metų visą laiką tam ruošėmės. Kaip sportininkas, kuris ilgai treniravosi ir dabar išėjo į varžybas (...), dabar mes parodysime, kad ne veltui 20 metų ruošėmės. Svarbiausias Ukrainos vyriausybės tikslas - vykdyti reformas, kad Asociacijos susitarimas su ES būtų ne tik pasirašytas, bet ir įgyvendintas“, - kalbėjo V. Žovtenka.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.