aA
Abu kaltinamieji siejami su mažeikiškių Gedemino ir Valdo Kiesų bei Alfonso Galmino žmogžudystėmis ir kitais smurtiniais nusikaltimais. Tikslių kaltinimo formuluočių Generalinė prokuratūra nepateikia. S.Raišeliui ir V.Baltušiui pareikšti kaltinimai dėl dviejų ar daugiau žmogžudysčių iš savanaudiškų paskatų.

Atmesdamas jų skundus teismas pabrėžė, kad surinkta bylos medžiaga leidžia manyti, jog kaltinamieji padarė jiems inkriminuojamus nusikaltimus. Būdami laisvėje jie gali bandyti bėgti, slapstytis ar trukdyti tolesniam tyrimui, nes įtariamųjų daugėja, konstatuota teismo nutartyse.

S.Raišelio skundas, kaltinamajam nedalyvaujant, buvo nagrinėjamas atvirame teismo posėdyje. S.Raišeliui atstovavusi advokatė Loreta Guižauskienė savo ginamajam prašė skirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros prokurorė Nijolė Frolova teigė, kad S.Raišeliui yra pareikštas kaltinamas padėjus įvykdyti labai sunkų nusikaltimą, tad kardomojo suėmimo pratęsimas iki kitų metų sausio 4 dienos nesąs toks ilgas. Be to, per šį laikotarpį bylos tyrėjams reikės atlikti tam tikrus veiksmus.

Dėl V.Baltušio mažeikiškių nužudymo bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis paprašė surengti uždarą posėdį. Kaltinamasis į teismą atvežtas su maišu ant galvos. Jį atlydėjo automatais ginkluoti ir kaukėti policijos pareigūnai.

Iš posėdžio buvo išprašyti žurnalistai ir dvi jaunos moterys, viena jų - V.Baltušio žmona. Kartu su jomis sėdėjo ir vyriškis, kuris bandė dangstytis nuo filmuojančių televizijos kamerų.

Moterys piktinosi, kad V.Baltušiui ant galvos užsmauktas maišas. Jos pradėjo garsiai reikalauti, kad maišą kaltinamajam nuo galvos nuimtų. Moterys klausė, kodėl "Virgutis" (V.Baltušis) nerašo laiškų, ar jam nereikia papildomo advokato.

S.Baltušis atsakė, kad reikia, nes spauda apie jį rašanti nesąmones, o laiškus rašęs ir siuntęs.

Pareigūnams pareikalavus nutraukti pokalbį, moterys pradėjo šaukti dar labiau. Išėjusios iš teismo salės moterys koridoriuje sukėlė isteriją. Prieš televizijos kameras panevėžietės kūkčiodamos klausė, kas apgins jas ir jų vaikus, skundėsi jų butus šturmavusių pareigūnų elgesiu.

V.Baltušis teismui skundėsi neva pareigūnų buvęs sumuštas. Per teismo posėdį maišas nuo kaltinamojo galvos buvo nuimtas ir skundą nagrinėjusi teisėja įsitikino, kad sužalojimo ar sumušimo žymių ant veido nėra.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teisme planuojama nagrinėti trečio suimto "tulpinių" atstovo - Algimanto Vertelkos apeliacinį skundą dėl jam skirto kardomojo suėmimo. Jis taip pat kaltinamas tyčiniu dviejų ar daugiau žmonių nužudymu.