Namas jau yra baigtas renovuoti ir dabar apibendrinama, kas sklandžiam darbų procesui pakišo koją: namo fasado apdailos plokštės buvo netinkamai pažymėtos. Tai tuometinei namo bendrijos pirmininkei sukėlė abejonių, ar jos tinkamos naudoti, „Aukštaitijos rangai“ nebuvo pervesti pinigai už darbus, o pastaroji nuraukė darbų sutartį.

Konfliktas persikėlė į teismus: „Aukštaitijos ranga“ nesumokėjo už plokštes statybinių medžiagų platinimo įmonei „Eikista“, motyvuodama tuo, kad jai nebuvo parduotos tinkamos plokštės. Dėl plokščių kokybės pretenzijas pareiškė ir namui atstovaujanti bendrija „Vilnius – 69“.

Po to konfliktas dar išaugo: namo bendrija pasigedo projektui skirtų pinigų, tuometinė pirmininkė sulaukė kaltinimų nesąžiningumu, pradėtas ikiteisminis tyrimas, bendrija išsirinko naują vadovę. Su „Aukštaitijos ranga“ pasirašyta taikos sutartis.

Galiausiai 2009 m. pradėtas renovuoti namas baigtas atnaujinti 2014 m. - darbus užbaigti vėluota beveik 4 metus.

„Namas baigtas renovuoti, parsivežėme priėmimo aktą, nuvešime jį į BETĄ. Bendrijai beliko pavasarį pasitvarkyti gerbūvį, pavyzdžiui, pasisodinti žolę. Viskas tas pat – renovacijai naudotos tos pačios plokštės, tas pats gamintojas ir iš to pačio tiekėjo - „Orex Group“. Plokštėms viskas gerai, tiesiog jos buvo pažymėtos ne tais lipdukais, o ankstesnė pirmininkė rado prie ko prisikabinti, tad darbų nebaigėme prieš 3 metus ir 8 mėnesius“, - sakė „Aukštaitijos rangos“ vadovas Antanas Mondeikis.

Pasak jo, renovacijos darbai buvo atlikti už 2011 m. suderintą kainą, tačiau renovacija vis tiek pabrango dėl paukščių ir kačių padarytos žalos namo šiltinimo medžiagai, be to, gyventojai turėjo grąžinti paskolas bankams sudarytų grafiku nepaisant nesėkmių įgyvendinant projektą.

Už viską sumokės gyventojai

Naująja namo bendrijos pirmininkė išrinkta Danguolė Šlušnienė DELFI pateikė skaičius, kiek pabrango namo modernizavimas.

„Renovacija pabrango, nes neuždengto plokštėmis namo apdailą išpešiojo paukščiai, apgadino katės ir buvo suardyta apsauginė namo šiltinimo plėvelė – tai mums kainavo apie 12,5 tūkst. Lt. Be to, buvo blogai paskaičiuota ir renovacijos sąmata, nes pritrūkome apie 75 tūkst. Lt, įskaitant ir pabrangimą dėl gyvūnų padarytos žalos. Aišku, mes turėjome grąžinti paskolas ir tada, kai nevyko renovacija“, - komentavo ji.

Pasvalio rajono Vienkiemių kaime gyventojai už namo renovaciją moka priklausomai nuo butų ploto: už 3 kambarių butą, kurio plotas – apie 60 kv. m, mokama apie 130 Lt paskolos ir apie 40 litų palūkanų.

Nuo sausio jiems prisidės papildoma įmoka - apie 60 Lt paskolos ir dar apie 13 Lt palūkanų – dėl papildomai paimtos paskolos susidariusiam pabrangimui padengti.

Paskolas gyventojai turi grąžinti iki 2020-ųjų.

„Dabar mokame daug mažiau už šildymą, bet, žinoma, paskola renovacijai dar neatsipirko, tuo labiau, kad mums gana brangiai kainavo namas, dalis pinigų buvo pasisavinta, vėlavo renovacijos procesas“, - kalbėjo D. Šlušnienė.

Tačiau, pasak jos – bene pusė namo gyventojų yra socialiai remtinos, kuriems renovaciją kompensuoja valstybė.

„Visi kiti, kurie moka iš savų lėšų, su renovacijos kaina sutiko, įvyko reikalingi susirinkimai, - kalbėjo D. Šlušnienė. - Mūsų namui reikėjo renovacijos, bet gaila, kad ji vyko nesėkmingai iš pat pradžių. Dar gerai, kad yra numatytas 50 proc. lėšų grąžinimas iš valstybės, tik tiek, kad įvyko čia kiti dalykai, reikia sąžiningesnių pirmininkų.“

„Aukštaitijos rangos“ vadovas kalbėjo, kad ši renovacija brangiai atsiėjo ir įmonei: tiek reputacijos, tiek finansine prasme. A. Mondeikis apgailestauja, kad neįsitikinus, ar verslas iš tiesų padarė klaidų, buvo baudžiamas.

„Buvau baustas pinigine bauda, gavau įspėjimą dėl namo renovacijos kaip statybos vadovas, įmonei grėsė atestato atėmimas. Labai nemalonu, kai pirmiausiai eina nuobaudos, o po to – teisybė. Sėkmingai baigėme modernizuoti 6 namus Anykščiuose, vyko susitikimas su gyventojais, bet, ir jie prisiminė renovaciją Pasvalyje, nežinodami, kuo ta istorija baigėsi“, - kalbėjo jis.

Namas pabaigus renovacijos darbus ir buvęs vaizdas darbams sustojus

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)