Tuo tarpu Austrijos finansinių paslaugų bendrovės „Immofinanz AG“ akcijos vertė ėjo prieš bendras finansų rinkų tendencijas, susitraukdama net 3,3 proc. Pagrindinė to priežastis – nemaža dalis investicijų tenka Rusijos rinkai, o tai tiesiogiai slegia įmonės vertę. Vakar dieną Šveicarijoje buvo paskelbta apie Centrinio Banko pradėtas taikyti neigiamas depozitines palūkanų normas, kurios paskutinį kartą buvo pasiekusios neigiamą lygį tik 1970 metais. Iki šiol šis rodiklis siekė 0,00 proc., o ketvirtadienį persivertė į -0,25 proc. Šios naujienos reiškia, kad pinigų laikymas bankuose tampa nuostolingu, todėl dauguma investuotojų galimai perskirstys turimas lėšas į kitas pozicijas ir tikėtina dalį jų nukreipiant kapitalo rinkoms. Ketvirtadienį Šveicarijos indeksas SMI pakilo 2,7 proc. ir tai aktyviausias kilimas nuo 2013 metų pradžios. Už Atlanto taip pat jautėsi palankios investuotojų nuotaikos – S&P 500 pakylant 2,4 proc. o Dow Jones šoktelint 2,43 proc. Taip pat vakar JAV paaiškėjo, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius vietoj planuoto 295 tūkst. kilimo susitraukė iki 289 tūkst. Šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad GfK instituto duomenimis, šalyje 2015 metų sausio mėn. vartotojų pasitikėjimo indeksas išaugo nuo 8,7 iki 9,0, tuo tarpu laukiama šio rodiklio reikšmė buvo 8,8. Tai bet kokiu atveju turėtų duoti teigiamą impulsą akcijų rinkoms.

Valiutų rinkos

Vakar dieną JAV doleris sustiprino savo pozicijas prieš eurą 1,04 proc., valiutų santykiui pasiekiant 1,2285 ribą. Nors JAV FED‘as tikėtina bazinę palūkanų normą pradės didinti tik kitų metų pirmajame ketvirtyje, tačiau paskelbti JAV darbo rinkos rodikliai suteikė JAV doleriui pranašumo prieš kitas pagrindines valiutų poras. Taip pat ECB nepasisakant už aktyvesnę euro zonos skatinimo politiką bei Graikijoje augant politinei rizikai, euro vertė nežymiai yra spaudžiama prieš kitas pagrindines užsienio valiutas. Šiandien EUR/USD valiutų santykis nuo vakar dienos stipriai nepasikeitė ir laikosi ties 1,2290 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį Baltijos akcijų rinkose bendrovės neskelbė svarbios su veikla susijusios informacijos, bendram šalių Baltic Benchmark indeksui pakylant 0,51 proc.. Talino (1,04 proc.) ir Rygos (0,67 proc.) biržos sekė kilimo tendenciją. Tuo tarpu Vilniaus indeksas nežymiai koregavosi 0,04 proc., tačiau šį neigiamą pokytį lėmė sandoriai labai mažomis apyvartomis „Pieno žvaigždės“ (-7,69 proc.) ir „Utenos trikotažas“ (-13,6 proc.) pozicijose. Didžiausia apyvarta (85 tūkst. eur.) vakar diena buvo pasiekta azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ vertybiniais popieriais, jų vertei šoktelint 1,8 proc. Vilniaus biržoje smulkių investuotojų aktyvumas buvo jaučiamas „Apranga“ (0,38 proc.) ir „Teo LT“ (-0,1 proc.) pozicijose, o Rygoje pagal didžiausią apyvartą pirmoje vietoje buvo „Valmieras stikla šķiedra“. Bendrovės akcijos vertė nepakito (3,9 euro už akciją), o visa apyvarta buvo sugeneruota vienu tiesioginiu sandoriu, investuotojams apsikeičiant 14 255 akcijų, už vieną jų sumokant rinkoje buvusią 3,9 euro už akciją kainą.