aA
Paslaptingasis Osamos bin Ladeno svečias, kuris Pentagono pademonstruotoje vaizdajuostėje vadinamas šeichu, yra Saudo Arabijos "mudžahidas", kuris nesugrįžo į karalystę, pirmadienį rašo laikraštis "Asharq al-Awsat". Pasak laikraščio, Khaledas Awdehas Mohammadas al-Harbi tebėra su Bin Ladenu ir kažkur slepiasi.
osama bin laden
Kh.A.M.al-Harbi kartu su tūkstančiais arabų, taip pat ir O.bin Ladenu, 9-ajame dešimtmetyje Afganistane kovojo su sovietų armija.

Kh.A.M.al-Harbi, kuris yra vedęs sirę ir turi du sūnus, dėl Bosnijoje patirtų sužeidimų yra paralyžiuotas. Minėto laikraščio šaltiniai nurodė, kad jis nėra svarbi O.bin Ladeno tinklo "Al Qaeda" figūra, nefinansavo šios organizacijos ir neverbavo žmonių vykdyti rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose, per kurias žuvo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių.

Tačiau tai jau ketvirta šio Londone leidžiamo laikraščio nurodoma pavardė. Šeštadienį remdamasis šaltiniais JAV, "Asharq al-Awsat" teigė, kad paralyžiuotasis šeichas, sėdintis šalia O.bin Ladeno, yra Džedoje gyvenantis saudo arabas Suleimanas al-Ghamdi.

Arabų šaltiniai laikraščiui sakė, kad tai Abu Suleimanas al-Makki), kuris prieš kelerius metus Džedoje vedė O.bin Ladeno artimiausio padėjėjo Aymano al-Zawahri dukrą.

Kiti arabų šaltiniai nurodė, kad tai Abu Khadija vadinamas irakietis, vienas "afganų arabų", kovojusių su sovietais. Per tas kovas jis netekęs kojos.

Kitas arabų kalba leidžiamas saudo arabams priklausantis laikraštis "al-Hayat" citavo "gerai informuotus" šaltinius, sakiusius, kad jis yra Abu Suleimanas al-Makki iš Mekos, 11 metų kovojęs Afganistane ir Bosnijoje.

Pasak šaltinių, tas vyras nepriklauso "Al-Qaeda". Jis esąs aukštas dvasininkas.

Ketvirtadienį pademonstruotoje mėgėjiškoje vaizdajuostėje matyti, kaip O.bin Ladenas tikriausiai Afganistane susitinka su savo aplinkos žmonėmis ir džiaugiasi dėl rugsėjo 11-osios žudynių masto.

Saudo Arabijos vyriausybė vaizdajuostės nekomentavo, bet Rijado ambasadorius Vašingtone princas Bandaras bin Sultanas griežtai pasmerkė O.bin Ladeną ir jo organizaciją, pavadindamas jį žudiku.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.