aA
Klaipėdoje Rusijos piliečiui pateikti kaltinimai dėl birželį nužudytų nusikalstamo pasaulio atstovų brolių Gintaro ir Ričardo Žukauskų. Praėjusį penktadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas leido dviem mėnesiams suimti Rusijos pilietį 26 metų Maksimą Mitreniuką, pirmadienį pranešė Klaipėdos apygardos prokuratūra.
Pasak prokuratūros, gruodžio 13 dieną Ukrainoje sulaikytą M.Mitreniuką Policijos departamento konvojavimo tarnyba iš Kijevo pargabeno į Klaipėdą.

M.Mitreniukui pateikti kaltinimai dėl 29 metų R.Žukausko, pravarde Plonas, 30-mečio G.Žukausko, pravarde Storas, bei 32 metų Ričardo Užemecko nužudymo.

Dėl to paties nusikaltimo taip pat yra yra suimtas nužudymu kaltinamas 32 metų Vilniuje gyvenantis Romas Šimkus. Jis įvardijamas pagrindiniu nusikaltimo organizatoriumi.

Anksčiau buvo sulaikyti dar trys įtariamieji - buvusi G.Žukausko žmona 26 metų Ina Žukauskienė, 41 metų klaipėdietis Romualdas Bubelis ir Vokietijos pilietybę turintis buvęs klaipėdietis Romas Černiauskas. Jiems nebuvo pateikti jokie kaltinimai ir jie buvo paleisti į laisvę.

I.Žukauskienė, išsiskyrusi su G.Žukausku, persikėlė į Vilnių, kur gyveno su kartu R.Šimkumi.

Oficialiai vairuotoju vienoje krovinių ekspedijavimo bendrovėje dirbantis R.Šimkus anksčiau nebuvo patekęs į policijos akiratį.

Manoma, kad pagrindinis žudikų taikinys buvo G.Žukauskas. R.Užemeckas nužudytas kaip žmogžudystės liudininkas. R.Žukauskas nužudytas, nes galėjo keršyti už brolio mirtį.

G.Žukauskas ir į policijos akiratį anksčiau nepatekęs R.Užemeckas birželio 15 dieną išvažiavo automobiliu BMW ir dingo.Po kelių savaičių Karklės miške šalia Klaipėdos buvo rasti nušautų G.Žukausko ir R.Užemecko lavonai.

Mirtini šūviai į 29 metų R.Žukauską buvo paleisti birželio 16-ąją jo namo, esančio Aukštaičių gatvėje, virtuvėje. Medicininės ekspertizės išvadomis, R.Žukauskas buvo nušautas dviem šūviais į galvą, vienu į krūtinę ir kaklą.

Broliai Žukauskai priklausė vadinamajai brolių Žukauskų nusikalstamai "storinių" grupuotei, buvo jos lyderiai. Gauja su pertraukomis veikė nuo 1990 metų. Šie nusikaltėliai vertėsi plėšimais, turto prievartavimu.

Manoma, kad kurį laiką grupuotė kontroliavo nelegalų cigarečių gabenimo į Skandinaviją verslą. 1994 metais sulaikius G.Žukauską, grupuotės veikla trumpam nurimo.

Brolių Žukauskų nusikalstama veikla vėl iškilo į viešumą 1996 metų rugsėjį, kai buvo pagrobtas bendrovės "Kniupsius" vadovas Vidmantas Bukauskas. Už jį buvo reikalaujama 200 tūkst. JAV dolerių išpirkos. Gavę pusę sumos, reketininkai išleido V.Bukauską į namus su sąlyga, kad likę pinigai bus perduoti vėliau.

G.Žukauskas buvo ne kartą teistas, šiemet kovą jis vėl pateko už grotų už teismo įpareigojimų nevykdymą. Trys jam iškeltos baudžiamosios bylos buvo sujungtos į vieną.

Pernai sausį nusikaltėliai buvo pasikėsinę į nužudytojo brolio G.Žukausko gyvybę. Namo laiptinėje į vyriškio veidą ir krūtinę buvo iššautos 7 kulkos, tačiau gauti daugybiniai sužalojimai nebuvo mirtini.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.