aA
Kaune pirmadienį atidarytas antrasis Karinių oro pajėgų (KOP) Paieškos ir gelbėjimo postas, kuriame budės Antrosios aviacijos bazės sraigtasparnių įgulos. Pasak KAM pranešimo, toks postas Kaune buvo labai reikalingas, nes Kaunas yra geografinis Lietuvos centras, iš jo patogiausia pasiekti bet kurį šalies tašką.
Helicopter
Iki šiol veikė vienas KOP paieškos ir gelbėjimo postas netoli Palangos, Nemirsetoje. Taip pat yra parengtas atsarginis sraigtasparnis Panevėžyje.

Gavus signalą, lakūnai vasarą į orą turi pakilti per 15 minučių, žiemą - per pusvalandį.

Neatmetama galimybė, kad naujojo posto Kaune įgulai gali tekti gelbėjimo bei paieškos darbus atlikti ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijos teritorijoje.

"Tai priklausytų nuo situacijų, o pagal tarptautinius įsipareigojimus gelbsti arčiausiai įvykio vietos esančio posto ekipažas", - BNS sakė Lietuvos aeronautikos gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas Arnoldas Račkauskas.

KOP Antrosios bazės vadas majoras Kazimieras Maskoliūnas BNS teigė, kad Nemirsetoje budintis ekipažas per metus atlieka 5-7 gelbėjimo operacijas. Be to, karo lakūnai šalies medicinos įstaigoms nemokamai skraidina transplantacijai, replantacijai ar mikrochirurginėms operacijoms reikalingus organus ar audinius.

Tačiau kariškiai pažymi, kad daugelyje šalies ligoninių nenumatytos vietos sraigtasparnio nusileidimui.

"Vienur aikšteles užėmė automobiliai, kitur - statybos, tad kartais skrendant tenka ieškoti vietos, kur nutūpti", - sakė majoras K.Maskoliūnas.

KOP turi 3 suremontuotus sraigtasparnius gelbėjimui su šiuolaikine navigacine įranga, lokatoriais, kita reikalinga įranga.

Padedant Danijai, sraigtasparniuose įmontuoti 3 skirtingi gelbėjimo plaustai, vakuuminiai neštuvai, gaisro gesinimo siurblys, medicininė įranga, gelbėjimo liemenės, asmeninės pilotų valtys, krepšiai kelti vaikui ir kroviniui iki 200 kilogramų.

Karo lakūnai iš Paieškos ir gelbėjimo posto Nemirsetoje yra išgelbėję skendusius žvejus, laivu plaukiojusius poilsiautojus, perskraidinę donorų, skubiai transportavę sužeistus žmones.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.