aA
Prezidentas Valdas Adamkus diplomatus ragina ieškoti Lietuvai naujų rinkų ir investuotojų ir kartu apgailestauja, kad ambasadoriams, pristatant šalį, tenka remtis kukliais ištekliais. Tai V.Adamkus pirmadienį pareiškė, sveikindamas į Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų metinį pasitarimą Vilniuje susirinkusius ambasadorius.
Ambasadoriai
Susitikime Prezidentūroje taip pat dalyvavo Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, premjeras Algirdas Brazauskas, Kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Seimo, Vyriausybės nariai.

Prezidentas savo kalboje diplomatams sakė, kad šie metai Lietuvai buvo sudėtingi, nes keitėsi vyriausybės, o kartu ir jų požiūris į valstybės reformų eiliškumą. Dėl to, pasak prezidento, "ne kartą teko papildomai aiškinti Lietuvos tikslus, sklaidyti įvairiausias užsienyje kilusias abejones".

"Raginu Vyriausybę neatidėlioti Lietuvos pažangai bei euroatlantinei integracijai svarbių sprendimų ir taip padėti mūsų diplomatams", - sakė prezidentas.

Jis pridūrė, kad ryšys turi būti abipusis.

"Atstovybėms nederėtų vien tik laukti Vilniuje suformuluotų užduočių. Kiekvieno iš jūsų aktyvumas yra būtinas ir sveikintinas - ypač siekiant gyvo Lietuvos dalyvavimo europiniuose bei pasauliniuose procesuose", - teigė šalies vadovas.

Prezidentas ragino diplomatus ieškoti Lietuvai naujų rinkų ir naujų investuotojų.

Jis pažymėjo, kad iš šiemet paskirtų pirmųjų prekybos atašė tikimasi agresyvesnės "rinkų diplomatijos", tačiau ambasadose reikėtų stiprinti ir informacijos vadybą, o bendraujant su verslininkais, būtina atsisakyti valdininkiško požiūrio, "nes valstybė tik kenčia nuo valdininkų daromo verslo".

V.Adamkus apgailestavo, kad pristatydamos Lietuvą, diplomatinės atstovybės iki šiol priverstos remtis kukliais ištekliais, ambasadose trūksta informatyvių, reprezentacinių leidinių, nekalbant apie modernias, šiuolaikiniame pasaulyje naudojamas priemones.

Prezidentas ragino Vyriausybę ir Užsienio reikalų ministeriją skirti daugiau dėmesio lėšų problemai spręsti, nes, pasak V.Adamkaus, šiam tikslui turimos lėšos naudojamos neracionaliai.

Iki gruodžio 22 dienos vyksiančiame metiniame pasitarime diplomatai susitiks su premjeru A.Brazausku, klausysis Seimo, įvairių ministerijų ir kitų vyriausybinių institucijų atstovų pranešimų.

URM duomenimis, užsienyje Lietuva turi 45 diplomatines atstovybes. Dabar Lietuvos diplomatinėje tarnyboje dirba 389 diplomatai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.