aA
Trečiadienį neeiliniame Seimo posėdyje valdančiosios koalicijos atstovai ketina siūlyti apsispręsti, ar Lietuvoje tikslinga rengti referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje (ES). Tai pirmadienį pranešė Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.
Europos Sąjunga
Jo nuomone, Seimas turėtų priimti rezoliuciją dėl referendumo tikslingumo, o dėl konkrečios jo datos galėtų apsispręsti kitais metais.

Socialdemokrato teigimu, valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos pritaria referendumo surengimui.

Lietuvoje referendumo iniciatyvos teisę turi Seimas arba 300 tūkst. piliečių.

Spaudos konferencijoje V.Andriukaitis tvirtino, jog surengti referendumus jau apsisprendė septynios iš dešimties valstybių kandidačių į ES, tarp jų - Latvija ir Estija. Pasak jo, kaimyninės Baltijos valstybės šiuo metu diskutuoja tik dėl datos.

Tačiau, priešingai negu teigia V.Andriukaitis, nei Latvija, nei Estija nėra priėmusios oficialaus ir formalaus sprendimo dėl referendumo surengimo.

Kaip skelbta, Baltijos Asamblėja (BA) šeštadienį Taline paragino Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentus apsvarstyti idėją, kad referendumai dėl narystės Europos Sąjungoje jose būtų surengti vienu metu.

Tuo tarpu Estijos UR ministras Toomas Hendrikas Ilvesas pavadino tokį siūlymą "nelogišku"

"Į ES stoja trys valstybės, o ne viena valstybė su trimis provincijomis. Todėl rengti referendumus vienu metu, būtų taip pat nelogiška, kaip rengti referendumą vienu metu kartu su Vengrija", - pažymėjo Estijos diplomatijos vadovas.

Latvijos premjeras Andris Bėrzinis yra parėmęs idėją surengti referendumus vienu metu 2003 metais.

Lietuvos Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis laikosi nuomonės, kad politikai turi nuspręsti, ar verta vienu metu visose trijose Baltijos valstybėse surengti referendumus dėl narystės Europos Sąjungoje (ES).

Tokią A.Valionio poziciją BNS išsakė URM Informacijos ir kultūros departamento vadovas Petras Zapolskas.

Lietuvos Centro sąjunga pirmadienį pareiškė, kad organizuoti referendumą stojant į Europos Sąjungą yra būtina, nes yra privalu atsiklausti Lietuvos žmonių nuomonės dėl narystės šioje tarptautinėje organizacijoje.

Centristai mano, kad referendumas turi būti organizuotas Lietuvai baigus derybas dėl visų 31 derybinių pozicijų. Dabar Lietuva yra susidėrėjusi su ES dėl 21 skyriaus.

Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininkas Vytautas Landsbergis pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje įspėjo, jog šiuo metu yra ne laikas rengti karštas diskusijas dėl referendumo, nes tai gali pakenkti Lietuvos euroderybininkams.

"Karšta diskusija Lietuvoje, kuri būtų paskatinimas populistams, euroskeptikams, gali parodyti, jog čia abejojama, jog dar visai neaišku, ar Lietuva nori į tą ES. Tai nėra pliusas nei mūsų derybininkams, nei mūsų ėjimui pasirinkta kryptimi", - teigė V.Landsbergis.

Lietuva stojimo derybas tikisi baigti iki 2002 m. pabaigos, o nuo 2004 m. - būti pasirengusi prisiimti narystės ES įsipareigojimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.